Розопроизводители искат пари от МЗХГ, за да произведат розово масло

маслодайни рози„Срамота е държавата да гледа като свидетел кризата на розопроизводителите и да не ни помогне. Много цвят ще остане необран тази година, всички вложени до момента пари ще станат загуба. Трагично е“, каза Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури.

Клисурова се опита да разкаже колко шарена е картината при маслодайните рози. Средната цена е 1,50-1,60 лв. и е с отложено плащане. Някои розоварни дават 2,10 лева, но и те говорят за авансови плащания след 10 дни. Други направо отказват да изкупуват или обявяват, че плащането ще е на 1,30 лв. Някои преработватели приемат розовия цвят, но не казват на каква цена. Има и такива, които директно съветват производителите да не берат цвят, за да не увеличават разходите си.

„След като пазарът на розово масло е толкова труден, ние решихме да предадем цвета на розоварните, които на ишлеме да произведат за нас розово масло. Има две розоварни, които заявиха, че ще извършат тази услуга. Проблемът е, че нямаме средства, за да си платим преработката. Другият проблем е, че не можем да получим и банков кредит при преференциални условия, защото няма как да докажем спад на приходите с 20% в месеците на извънредно положение“, обясни председателката.

Точно затова тя е решила да изпрати днес електронно писмо на министъра на земеделието, за да поиска кредитна линия от ДФ „Земеделие“ в помощ на розопроизводителите.

На въпроса как след това производителите ще намерят пазар на маслото, Клисурова поясни, че могат и сами да потърсят външни купувачи. Но е възможно също така да предложат розовото масло на розовари, които имат сигурен пазар.

 

 

Leave a Comment