Нова политика: ЕК ще акцентира не на правилата, а на резултати в земеделието

агроекологияБъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) предлага модернизиран и опростен подход, който да позволи на селското стопанство на ЕС да посрещне непрекъснато развиващите се икономически, обществени и екологични нужди на глобализирания свят. В своето предложение Европейската комисия формулира визия за по-целенасочена, по-гъвкава и по-ефективна ОСП. Жизненоважно за постигането на това е нов начин на работа

Бъдещи цели на ОСП

Девет общи цели на ЕС поставят основата на политиката, отразявайки високата амбиция на равнище ЕС за ОСП като цяло. От запазването на биоразнообразието до осигуряването на справедлив доход, подпомагането на обновяването на поколенията в действията за изменение на климата, целите обхващат широк спектър от въпроси, които целят да се справят с възникващите екологични, социални и икономически предизвикателства.

За да постигне тези цели, Европейската комисия представя на държавите-членки на ЕС редица инструменти, изисквания за начина им на използване и показатели за измерване на напредъка.

Прочети още: Стратегическите планове на държавите-членки ще бъдат публикувани, заедно с оценките на ЕК

Политиката измества акцента от спазването на правилата към резултатите. Подходът „един размер за всички“ е заменен от по-гъвкава система, с по-голяма свобода за страните от ЕС да решават как най-добре да постигнат общите цели, като в същото време отговарят на специфичните нужди на своите земеделски стопани и селски общности , Именно тук влизат стратегическите планове на ОСП .

Стратегическите планове на ОСП – след препоръки на Комисията

Стратегическите планове на ОСП ще предоставят истинска субсидиарност на държавите-членки, за да отразяват по-добре техните конкретни обстоятелства и да осигурят по-устойчив селскостопански сектор в Европа. Като първа стъпка държавите-членки изготвят задълбочена оценка на техните нужди въз основа на силни, слаби страни, възможности и заплахи (SWOT) анализ на тяхната територия и селскостопанския хранителен сектор. Това се провежда в тесни консултации с компетентните национални органи и други важни заинтересовани страни.

Като част от нов структуриран диалог Комисията ще предостави на държавите-членки специално разработени препоръки за изготвяне на техните стратегически планове за ОСП, включително определяне на конкретни цели, които отчитат целите на ОСП и други законодателни актове на равнище ЕС, като например Европейската Зелена сделка . Анализът на бъдещите предложения на ОСП потвърждава нейната съвместимост със стратегиите на ЕС „Зелена сделка“ и свързаните с тях стратегии „Ферма до трапезата“ и „Биоразнообразие“.

Оборудвана със стабилно разбиране на техните нужди на национално или регионално ниво, както и стратегически поглед от Европейската комисия, държавата-членка разработва стратегия за интервенция. На тази втора стъпка държавите-членки избират определени инструменти на ОСП и поставят количествено измерими цели, за да насочат изпълнението през целия период на бюджетиране. Стратегическите планове на ОСП ще обхванат всички финансирани от ЕС инструменти на ОСП, налични при директни плащания, специфична за пазара подкрепа и развитие на селските райони. За първи път прилагането им ще бъде подчинено на стратегически подход, тъй като ще се разглежда само най-ефективната и допълваща комбинация от инструменти.

След това държавите-членки трябва да изпратят своите стратегически планове за ОСП на Европейската комисия за официално одобрение. Това одобрение ще се основава на последователност, съгласуваност, ефективен принос към целите на ОСП и идентифицираните нужди, както и други потенциални резултати, като например въздействие върху правилното функциониране на вътрешния пазар.

Годишните отчети на държавите след прилагане на стратегическите планове могат да доведат до коригирането им

След като бъдат одобрени и приложени, държавите-членки ще трябва да изготвят годишен доклад за резултатите въз основа на своите планове. Тези доклади ще помогнат на Европейската комисия да наблюдава изпълнението на политиката и да оцени напредъка към поставените цели за общия период на бюджетиране.

Новата ОСП ще насърчи и подкрепи по-широкото използване на съвременните технологии и иновации. По време на прилагането на ОСП, селскостопански консултантски системи и знания, както и иновационни системи, приложени на местно ниво, ще помогнат на фермерите да разберат по-добре правилата на ЕС чрез използване на редица икономически и екологични данни.

Ако оценката на напредъка е твърде бавна или недостатъчна, Комисията ще изисква държавите-членки да извършат анализ на недостатъците и план за действие за отстраняване на тази липса на напредък. Ако не бъде приложена или ако не бъде постигнат напредък, Комисията може да спре плащанията към държавата-членка.

Европа се нуждае от устойчив, устойчив и конкурентен селскостопански сектор, за да гарантира производството на висококачествена, безопасна и достъпна храна за своите граждани и силни в социално-икономически план селските райони. Бъдещите предложения на ОСП носят истинска промяна в политиката, съсредоточена върху доказателства и адаптиране към местните нужди и условия.

Leave a Comment