Една трета от пчелите в Пловдивско загинаха от натравяне

Не може четирима растителнозащитници в областните дирекции на БАБХ да контролират земеделските производители в цялата област
Николай Гайдов Архивна снимка на Агро Пловдив

Николай Гайдов
Архивна снимка на Агро Пловдив

„Една трета от пчелите в Пловдивско загинаха от липсата на контрол в провеждането на растителната защита“, съобщи председателят на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“ Николай Гайдов. Преценката му е по сведения на други пчелари в областта, но също така и от наблюдения в собствения му пчелин в с. Ръжево Конаре, община Калояново. Всички пчелни стопанства в същото село са с натровени работнички.

„Тази година имахме щастието цъфтежът на акацията да не е съпътстван от лоши метеорологични условия и пчелите да могат да направят един от най-търсения на пазара мед. Това се случва веднъж на три-четири години“, поясни Гайдов. Буйният цъфтеж на акациите продължава около седмица, но в средата на този период, пчеларят, който ежедневно претегля някои от кошерите, установил, че количествата принос на нектар рязко са спаднали. След като окосил тревата около кошерите видял трагичната картина на хиляди измрели пчели.

„Веднага се обадих на специалистите по растителна защита в Областната дирекция по безопасност на храните, а оттам започнаха да ме разпитват с какви препарати са пръскали земеделците. Възмутих се и се скарахме“, призна председателят на сдружението, който счита, че именно служителите на агенцията трябва да проконтролират растително-защитните практики, тъй като са овластени от нормативите.

Той си е направил собствено проучване, тъй като и за него е било учудващо, че при цъфтежа на акацията пчелите могат да се насочат към друга растителност. Така е разбрал, че по пътя на пчелите към акациевата горичка, те прелитат над житни посеви, които са били третирани предишната нощ със смесени фунгицид и инсектицид. След консултации е научил, че при третиране с двата пестицида се получава синергичен ефект, а заедно със сутрешните изпарения на росата, полетът над житното поле се е оказал смъртоносен за пчелите работнички.

„Това, разбира се, е предположение, но е факт, че земеделците в региона масово не предупреждават пчеларите кога ще пръскат. Повечето от тях не спазват изискването за нощни третирания – непрекъснато виждам през деня да сноват пръскачки, окачени на трактори“, разказва Николай Гайдов.

Каквото и законодателство да се приеме за опазване на пчелите, то не може да е ефективно при липсата на контрол, убеден е пчеларят. И добавя, че няма как четирима експерти по растителна защита, какъвто е щатът в областните дирекции за безопасност на храните, да се осъществи дори и минимален контрол върху земеделските производители в областта.

„Бях готов да платя към 900 лева за извършване на анализ на трупчетата на пчели и посевите в близост, но се отказах“, продължи Николай Гайдов. Причината е в многото полета, които се стопанисват от различни земеделци. „Не знам от кой блок са се натровили пчелите. А изследването на една растителна проба е над 400 лева. Бяхме заблудени, че анализите при съмнения от пестицидни отравяния ще се поемат от БАБХ, както бе обещано. Да, ама не. Ние си ги плащаме“, горчиво уточни пчеларят.

Според него трябва да се наказват не арендаторите, а фирмите, които продават опасни за пчелите продукти. „Така е на Запад“, твърди Николай Гайдов. Но добавя, че и това не би свършило работа, тъй като част от пестицидите се внасят незаконно от Турция. Европейската комисия може да е забранила някой от най-вредните за пчелите инсектициди, но Турция продължава да ги продава и каналът за нелегален внос очевидно работи, според председателят на „Акация 1899“.

Днес Фондация за околна среда и земеделие организира в Плевен пресконференция по темата за отравянето на пчели, в която ще участват пчелари и ветеринарни специалисти. След пресконференцията пред сградата на съдебната палата в Плевен ще се проведе мълчаливо бдение, с което да се почете паметта на убитите пчели.

Leave a Comment