Нова платформа „Преоткрий България“ отваря пазар на български храни по Черноморието

кафене на плажаНова платформа с името „Преоткрий България“ дава възможност на български производители на плодове и зеленчуци, на млечни и месни продукти, произведени по високи стандарти, да станат доставчици на хотели и ресторанти по Черноморието. Идеята на платформата е в курортите да се предлагат български продукти и произведени по български рецепти ястия. Рецептите са предоставени от българската асоциация на професионалните готвачи.

Предвижда се платформата да стартира в началото на юни и да подпомага малкия и среден бизнес у нас, зает в сектора – хотелиери и ресторантьори, и в производството на храни. Днес платформата бе представена от министъра на икономиката Емил Караниколов, Десислава Танева – земеделски министър, и министъра на туризма Николина Ангелкова. В брифинга участваха и представители на търговска верига, която е сред инициаторите на „Преоткрий България“.

Земеделският министър Десислава Танева обясни, че МЗХГ ще може да гарантира чрез Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), че земеделските продукти и преработените храни са произведени по изискванията за висок стандарт.

От търговската верига посочиха, че в скоро време ще информират производителите за критериите, на които те и техните продукти трябва да отговарят, за да могат да доставят храни в хипермаркетите на компанията. Хотелиери и ресторантьори няма да имат задължението на купуват продукти от тази верига, те могат да пазаруват и от други търговци.

Имената на фирмите-доставчици на храни ще могат да се видят на сайтовете на хотелите, които участват в новата инициатива.

 

 

Leave a Comment