Веселина Ралчева за срива при маслодайните рози

Веселина Ралчева Архивна снимка на Агро Пловдив

Веселина Ралчева
Архивна снимка на Агро Пловдив

„Падна ни се трудна година за маслодайната роза. Няколко тежки фактора се съчетаха, за съжаление“, разказа Веселина Ралчева, производител на биологични маслодайни рози и лавандула, а също така и производител на биологично розово масло в Панагюрище.

„От една страна е пандемията, която ограничи пазарите. От друга – обезценяването на турската лира доведе от спад на международната цена на розовото масло“, обясни Веселина Ралчева, като добави, че Турция е основен конкурент на пазара на маслото, с когото не можеш да не се съобразиш. Съседните производители поддържат високо качество на продукцията и не си позволяват да го влошат, независимо от обстоятелствата.

Българският износ допълнително се сви и заради компрометирането на луксозния продукт от няколко дестилерии, което стана публично известно по време на протестите на розопроизводителите през 2018 г. Именно това, заедно с неподдаващия се на прогнози пазар на розов цвят, в крайна сметка доведе до създаването на Закона за маслодайната роза, обнародван на 31 януари тази година. „Проблемът е в това, че когато се установи, че български производител на розово масло е некоректен на този толкова чувствителен и сложен пазар, това петно остава като общ знаменател и за останалите дестилерии“, коментира Ралчева, което е член на УС на Българска асоциация Биопродукти и носител на приза Биофермер за 2019 г.

Прилагането на Закона за маслодайната роза допълнително е всяло напрежение в сектора, заради различни изисквания като регистрации по време на извънредното положение, подписване на договори и други. Освен това вече започна работа и комисия, която трябва да установи сортовия състав в розовите градини.

„Нашата дестилерия, която произвежда биологично розово масло, няма пазарни затруднения. Не сме спрели да изкупуваме цвят, но нашите доставчици не са много, тъй като трябва да са биологични розопроизводители. Знам, че някои предприятия затвориха заради непродадено масло. Други решиха да преработят само цвета от собствените си градини. Трети изкупуват по малко, най-вече за да помогнат на розопроизводители“, обобщи картината Веселина Ралчева.

Прочети още: Розопроизводители искат пари от МЗХГ, за да произведат розово масло

 

 

Leave a Comment