Честит 24 май!

Архивна снимка на Агро Пловдив

Архивна снимка на Агро Пловдив

Честит 24 май – празникът на буквите, писмеността и културата. Това е празникът, с който благодарим и на солунските братя равноапостоли Кирил и Методий. Днес за пръв път ще отбележим тази паметна дата виртуално – няма да има балони, училищни знамена, венци, марожетки, духови оркестри и маршове.

Първите исторически данни за честването на писмеността ни датират 22 май 1813 г., когато, според данни от арменската летопис, в Шумен са отбелязали празника.

Официалната дата на първия ни празник е 11 май 1851 г. Тогава в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на създателите на глаголицата Кирил и Методий.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник. За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България.

Нашата азбука е сравнително млада.

Най-старата известна фонетична азбука е създадена в Централен Египет около 1800 г. пр.н.е., според откритите там през 1990-те години каменни надписи, които насочват към произход, свързан със семитските работници в Египет.

Регионално управление на образованието – Пловдив организира виртуално тържествено отбелязване на празника. В 10:00 ч. е откриването с  поздравления и виртуален концерт на ученици, учители от образователни институции от област Пловдив.

Празникът ще продължи с виртуално шествие „Върви, народе възродени…“ на училища и детски градини от града и областта.

Leave a Comment