Семейство поиска обезщетение от 21 000 евро за страданията, причинени от хлопки на крави в съседство

крава с хлопкаСлед пет години съдебният спор между семейство и животновъдка от баварския град Холцкирхен най-после приключи със споразумение във Висшия окръжен съд в Мюнхен, съобщава Баварското радио, цитирано от Топаграр.

Спорът е бил породен от шума на хлопки, вързани около вратовете на крави, които пасят в близост до дома на семейството.

Ищците поискали съдът да забрани на животновъдката да вързва камбанки на кравите и да одобри предложението им за обезщетение за претърпените страдания в размер на 21 000 евро. Семейството се оплакало от безсъние, главоболие и дори депресия, причинени от шумните животни.

В хода на делото се наложило вещи лица да измерят децибелите от звънтетено на хлопките. Така било установено, че на разстояние 3-4 метра от крава шумът, установен с приложение за мобилен телефон, е малко над 60 децибела.

В крайна сметка между противниците било постигнато споразумение. Съседите са се договорили, че в бъдеще при южната част на пасището, където е и имотната граница на ищците, ще бъдат разрешени само три крави с хлопки около вратовете си. На останалите крави не е позволено да носят камбанки. Кравите трябва да са на дистанция 20 метра от къщата на семейството.

Адвокатът на двойката очаква нивото на шума да намалее с до 50 процента.

Leave a Comment