ЕК ще вземе заем от 750 млрд. евро, 30 години ще го изплащаме

Урсула фон дер ЛайенПредседателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предложи днес нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза,  именуван „Следващо поколение ЕС“ в размер на 750 млрд. евро. Средствата ще са заем, набран от пазарите. От тях 500 млрд. евро от тях ще бъдат разпределени като безвъзмездна помощ, а 250 млрд. ще представляват заеми, насочени към най-засегнатите държави. Заемът ще се изплаща 30 години от всички страни-членки на ЕС.

Пред пленарната сесия на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен съобщи, че „Следващо поколение ЕС“ заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. евро.

Комисията ще използва своя изключително силен кредитен рейтинг, за да заема средства на финансовите пазари. „Следващо поколение ЕС“ ще инвестира в поправката на нашата социална машина, в защитата на Общия пазар и ще помогне за връщането на баланса в Европа“, заяви председателят пред европейските депутати.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС е изправен пред избор, при който всяка страна трябва да реши дали ще върви сама или ще участва в съвместния отговор заедно с другите страни.

„Утре цената на бездействие в тази криза ще бъде далеч по-скъпа за нас. Важното е тук да поставим заедно основите на нашето бъдеще“, каза тя пред европейските депутати.

Leave a Comment