15 млрд. евро ще бъдат насочени към Земеделския фонд за селските райони

сградата на ЕК в БрюкселЕвропейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) ще бъде подкрепен с 15 млрд. евро от обявения днес заем „Следващо поколение ЕС“ в размер на 750 млрд. евро.

Сумата е записана в Плана за възстановяване от Ковид-19, който бе представен днес в Европарламента от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Средствата към Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони ще се използват, за да се извършат структурни промени в съответствие с Европейската Зелена сделка и за да се постигнат амбициозните цели в стратегията „От фермата до вилицата“ и в стратегията за биоразнообразие.

Комисията е готова и с многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. До юли в Европейския съвет трябва да се постигне политическо съгласие за нейните параметри, след което ще започнат консултации с Европейския парламент. Очаква се евродепутатите да гласуват МФР през октомври 2020, а Европейският съвет през декември. От януари 2021 г. трябва да стартира изпълнението й.

Leave a Comment