Оригиналното хининово дърво, спасило света от малария, все още вирее в „Аптеката на света“

Още преди европейците да открият Америка, местните жители са се лекували с кората на дървото

хининово дървоДълбоко в тропическите гори на Андите може да видите застрашеното от изчезване хининово дърво, благодарение на което някога светът пребори маларията. Сега неговите производни са в центъра на световен дебат, пише Би Би Си. Дървото може да се срещне днес в Националните паркове Ману и Кутерво в Перу, в парк Подокарпус в Еквадор и в ботаническа градина Semilla Bendita, отново в Перу.

Националният парк Ману е един от най-биоразнообразните кътчета на планетата: 1,5 милиона хектара буен природен резерват с надпис Юнеско, обвит в мъгла, покрит в хаос от лиани и до голяма степен недокоснат от хората.

Ако си пробиете път през гъстата джунгла на тропическите гори, прекосите бурните му реки и избягвате ягуарите и пумите, може да видите един от малкото останали екземпляри от застрашеното дърво Cinchona officinalis. За необученото око тънкото и към 15 м високо дърво може да се слее в уплътнения лабиринт.

Лекът срещу маларията е открит през 17 век

 

„Това може да не е добре познато дърво“, каза Натали Каналес, която израства в перуанския амазонски регион Мадре де Диос. „И все пак, съединението, извлечено от това растение, е спасило милиони животи в човешката история.“

Кората на това рядко дърво е дала на света хинина, първото в света антималарийно лекарство. И докато откритието на хинин беше посрещнато с вълнение и подозрение преди стотици години, през последните седмици медицинските производни на това дърво бяха в центъра на друг разгорещен световен дебат.

От векове маларията, болест, причинена от паразит, пренасян от комари, поразява хората по целия свят. Тя е опустошила Римската империя; тя уби между 150 и 300 милиона души през 20 век; и според Световната здравна организация почти половината от населението в света все още живее в райони, където се предава болестта.

Средновековните средства за лечение на „мал ария “ („лош въздух“ на италиански) отразяват погрешното схващане, че това е въздушно заболяване и варира от кръвопускане до ампутации на крайници. Но през 17 век първият известен лек за маларията е намерен тук, дълбоко в Андите.

Легендата за болната знатна испанка

Според легендата хининът е открит като лек срещу малария през 1631 г., когато графинята Чинчона, испанска благородничка, омъжена за вицекраля на Перу, се разболяла от висока температура и тежки студени тръпки – класическите симптоми на маларията. В отчаянието си да я излекува, вицекралят подарил на жена си кокос, приготвен от йезуитски свещеници, с кората на дърво от Андите и смесен с карамфил и сиропи от розови листа, и други изсушени растения. Скоро графинята се възстановила и чудодейното растение, което я излекувало, е било наречено „чинчона“ в нейна чест. Днес това е националното дърво на Перу и Еквадор.

кора на хининово дървоПовечето историци сега оспорват тази приказка, но както и много легенди, части от нея са верни. Хининът, алкалоидно съединение, открито в кората на чинчона, наистина може да убие паразита, който причинява малария. Но това не е било открито от испанските йезуити.

„Хининът беше известен на коренното население, населяващо днешните Перу, Боливия и Еквадор, преди пристигането на испанците“, разказва Каналес. „Индианците дадоха кората на испанските йезуити.“ Йезуитите стрили кората с цвят на канела на гъст, горчив прах, който лесно може да се усвои. Варенето станало известно като „прах на йезуитите“ и скоро хората в цяла Европа започнали да пишат за „чудотворно“ лекарство срещу малария, открито в джунглите на Новия свят. Към 1640-те години йезуитите са установили търговски пътища за транспортиране на кори в цяла Европа.

Хининът – стратегическо оръжие в преразпределението на света

Във Франция хининът е бил използван за лекуване на периодични трески на краля на Франция Луи XIV на двора във Версай. В Рим прахът е тестван от частния лекар на папата и се разпространява безплатно от свещениците йезуити за обществото. Но в протестантската Англия хининовият прах бе посрещнат с известен скептицизъм, тъй като някои лекари нарекоха католическата промоция като „папска отрова“. Твърди се, че Оливър Кромуел е починал от маларийни усложнения след като е отказал „Йезуитски прах“. Независимо от това, към 1677 г. кората на дървото е въведена от Кралския колеж на лекарите като официално лекарство, използвано от английските лекари за лечение на пациенти.

Европейците започват да наемат местните жители да намерят скъпоценното дърво в тропическите гори, да изстържат кората му с мачете и да го пренесат на товарни кораби, хвърлили котва в перуанските пристанища. Повишеното търсене на чинчона бързо кара испанците да обявят Андите за „аптеката на света“ и дървото бързо започва да изчезва от амазонската джунгла.

Стойността на чинчона нараства през 19-ти век, когато маларията е една от най-големите заплахи, пред които са изправени европейските войски, разположени в задгранични колонии. Получаването на адекватни запаси от хинин се е превърнало в стратегическо предимство в надпреварата за глобално господство и кората на чинчона е станала една от най-горещите стоки в света.

Всъщност между 1848 и 1861 г. британското правителство харчи еквивалента на 6,4 милиона британски лири всяка година, внасяйки кора от чинчона, за да лекува своите колониални войски. В резултат на това хининът често е цитиран от историците като един от основните „инструменти на империализма“, който захранва Британската империя.

Чърчил твърди, че напитката джин с тоник е спасила „повече живота и умовете на англичаните отколкото всички лекари в империята“.

Но не само кората на чинчона е била ценна. Семената на дървото стават стока с голямо търсене. „Британските и холандските правителства искаха да засадят чинчона в собствените си колонии, за да спрат зависимостта си от Южна Америка“, обяснява Деб Рой. Избирането на правилното семе обаче не е била лесна задача, защото всеки от 23-те вида чинчона има различно съдържание на хинин.

Към средата на 50-те години на миналия век британците успешно са създали плантации с хининовото дърво в Южна Индия, където се разраства маларията. Отдавна се носят слухове, че те са смесили джин с хинина, за да го направят по-вкусен, като по този начин измислили първата тонизирана напитка с джин и тоник. Днес малки количества хинин все още се намират в нея.

В мартинито на Джеймс Бонд

Разбира се, джинът и тоникът е само една напитка, свързана с „треската“. Ако някога сте отпивали ликьори като Campari, Pimm или френския аперитив Lillet (ключова съставка в известното мартини на Vesper martini на Джеймс Бонд), сте опитали хинин. Той се намира и в другата национална напитка на Шотландия, Ирн-Бру, и в това, за което се съобщава, че е любимата напитка на кралица Елизабет II, джин и „Дюбонет“ – аперитив, който, случайно, е изобретен от френски химик, за да направи хинина по-приятен за френски войски, разположени в колонии от Северна Африка.

В крайна сметка хининът беше изтласкан настрана през 70-те години от артемизинин – лекарство, получено от растението сладък пелин, като световно средство за лечение на малария в света. Все пак наследството на хинина се намира дълбоко по света.

Каналес обясни, че премахването на богатите на хинин видове от Андите е променило генетичната структура на растенията, намалявайки способността им да се развиват и променят. Част от работата на Каналес, в сътрудничество с Кралската ботаническа градина, Kew извън Лондон, е да се разгледат стари екземпляри от кората на цихона, запазени в музеите, за да се проучи как човешкото поведение е променило растението. „Смятаме, че може би чинчона се е развила така, че да съдържа по-малко хинин“, обясни тя.

Каналес казва, че защитата на чинчона и застрашената „аптека на света“, която съхранява дървото, е от решаващо значение за откриването на нови лекарства в бъдеще.

Leave a Comment