Реколтата от пшеница ще е 5 млн. тона, световните запаси ще се увеличат

По мярката „Ковид-19“ земеделските производители ще бъдат обезщетени с до 7 000 евро, а малките и средни предпрятия с максимум 50 000 евро

пшеницаВ районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла поражения, независимо от това се очаква България да има добра реколта от зърно. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното за състоянието на посевите.

Прогнозите за очаквания добив от пшеница са: песимистични – за 4,5 млн. тона, реалистични и прогноза на Министерството на земеделието – около 5 млн. тона, и оптимистични – 5,8 млн. тона по прогноза на ЕК.

Няма данни за покачване на ценовите равнища, въз основа на които се определя цената.

България ще запази статута си на голям и нетен износител на зърно, каза министърът.

По искания на земеделски стопани се обследват пропаданали от засушаване площи и към момента има издадени протоколи за 28 000 декара, основно в Североизточна и Източна България.

Стопаните на 100% пропаднали площи ще получат държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в края на календарната година.

Председателят на Консултативния съвет Венцислав Върбанов заяви, че няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България. Въпреки това се очаква добра реколта. Прогнозите на Софийска стокова борса са, че световните запаси на пшеница ще се увеличат.

Състоянието на пшениците е задоволително добро, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. НАЗ предвижда 30% намаление на националния добив спрямо реколтата от миналата година, което няма да повлияе за зърнения баланс на страната. Проблемите са регионални – в районите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Враца. От асоциацията се надяват падналите дъждове да стабилизират нещата.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите увери, че хлябът е гарантиран.

Министър Танева съобщи още, че с увеличение на бюджета на ЕК, очакванията са да има увеличение на бюджета за Програмата „Развитие на селските райони“ с 376 млн. евро.

Браншът съобщи и данните за износ – България е изнесла 4,3 млн. тона пшеница, както 1,913 млн. тона царевица.

По отношение на секторите, които са загубили доходи заради кризата с Ковид-19, Танева увери, че Министерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители. Таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия – 50 000 евро.

Министър Танева беше категорична, че първата група, която ще бъде подкрепена са розопроизводителите.

Leave a Comment