Шерпите в Непал садят картофи заради преустановените преходи към Еверест

ЕверестАко не беше коронавирусът, непалският водач по катерене Таши Лакпа щеше да е на Еверест с катерачи клиенти и да се опитва да добави още едно перо в шапката си – девето изкачване. Но Катманду блокира границите заради пандемията, пише Ройтерс.

34-годишният мъж седи в апартамент в Катманду, притеснен за бъдещето си на водач, ако изкачването на експедиции, ключов източник на заетост и доходи за водачите на Шерпа, остане затворено.

Петък, 29 май, е годишнината от деня, когато шерпът Tenzing Norgay и новозеландецът сър Едмънд Хилъри станаха първите хора, изкачили се на най-високия връх Еверест на 8 848 метра (29 035 фута) през 1953 г.

През 2005 г., на 19-годишна възраст, Таши става най-младият човек, изкачил връх Еверест без бутилиран кислород.

Непал, който е дом на осем от 14-те най-високи върхове в света, включително Еверест, преустанови катеренето и преходите през март в началото на пиковия летен сезон заради пандемията и неговите 30 милиона граждани са в режим на блокиране вече два месеца.

Засега е известно, че респираторната болест, причинена от коронавируса, е заразила 1042 души и е убила петима в Непал.

„Мога да оцелея и да управлявам семейството си за един сезон на катерене дори без експедиция“, каза Таши пред Ройтерс. „Но ако кризата се засили и планините не се отварят задълго, това ще бъде голям проблем.“

За разлика от утвърдените планински водачи като Таши, хиляди други шерпи са изправени пред по-големи трудности. Мнозина са се завърнали в селата си, казват туристическите служители.

Шерпът Сонам Черинг, който три пъти изкачи Еверест, се завърна в своето село и отглежда картофи, ечемик и пшеница на по-малко от декар земя, която семейството му притежава.

„Можем да отглеждаме само една реколта за една година в планината, което е достатъчно, за да нахраним семейството за няколко месеца“, каза Сонам ​​от село Сибие.

Шерпите, етническа група, живееща в Хималаите, винаги са били гръбнакът на планинските експедиции там. Те фиксират въжета, стълби, пренасят товари и готвят.

Около 200 000 души са заети в експедиционни и трекинг дейности в Непал, според туристическите служители. Пандемията избухна точно тогава, когато правеха финална подготовка за тазгодишния летен катерещ сезон за март-май.

Есенният сезон на катерене, който е по-малко популярен сред катерачите, продължава от септември до ноември.

Анг Церинг, който е собственик на водеща компания за организиране на експедиции, заяви, че Непал е спечелил около 25 милиона долара от експедиции през летния сезон на катерене през 2019 г., включително такси за разрешителни, плащания на шерпите и други разходи за експедиции.

Гарет Мадисън, който ръководи американската Madison Mountaineering, обаче е оптимист, че експедициите ще се отворят скоро.

„Надявам се до есенния сезон да можем да възобновим пътуванията и изкачването в Непал“, каза той.

Leave a Comment