Държавни институции и кооперативи за плодове и зеленчуци – най-големите бенефициенти в Германия

Земеделското министерство на Германия традиционно публикува списък с получателите на най-много субсидии

складФедералното министерство на земеделието на Германия публикува списък на най-големите получатели на субсидии за 2019 г. По традиция министерството информира публично аграрната общност кои са най-крупните бенефициенти, пише Топаграр.

В списъка фигурират 16 институции и компании, които ще получат повече от 3 милиона евро по всички извършените миналата година плащания по СЕПП, мерки и схеми, и всевъзможни подпомагания. В списъка освен типично земеделските плащания са и получените средства за екологизиране, мерки за трансфер на знания, защита на бреговете от наводнения, обновяване на селата, развитие на горските райони, техническа помощ и по програмата Лидер.

Ето и списъка:

Държавна служба по околна среда  – 14476 Potsdam, Stadt – 20 милиона евро

Министерство на земеделието на Мекленбург-Западна Померания – 19061 г. Шверин – 10,2 милиона евро

NLWKN (Агенция за управление на водите в Долна Саксония – б.р.)- 8,61 милиона евро

Държавна агенция за защита на крайбрежието, Национален парк и морска защита – 6,92 милиона евро

Асоциация на речните басейни Dithmarschen – € 6,8 милиона

Защита от наводнения и Управление на водите (LHW) в Магдебург – 6,77 млн. евро

Landgard Obst (кооператив за плодове и зеленчуци) + Gemüse GmbH + Co.KG – провинция Северен Рейн-Вестфалия – 6,16 милиона евро

Организация на производителите на плодове и зеленчуци – 19055 г. Шверин, държавен капитал – 4,26 милиона евро

Поддръжка на язовири Саксония-Анхалт – 38889 Blankenburg (Harz) – 4,17 милиона евро

Супермаркет на едро Langförden-Oldenburg eG – 49377 Вехта – 4,14 милиона евро

Град Ahaus – 48683 Ahaus – 3,98 милиона евро

Pfalzmarkt für Obst- und Gemüse eG – 67112 Mutterstadt (Асоциация от 180 производители на плодове и зеленчуци – б.р.) – € 3,87 милиона

Град Целе – 29221 Целе 3.83 милиона евро

Elbe организация на производителите на плодове Hollern-Twielenfleth – 3,61 милиона евро

EO Spargel & Beerenbeeren GmbH (Организация на 40 производители на плодове и зеленчуци – б.р.) – Kloster Lehnin – 3,16 милиона евро

Държавно горско предприятие Landesforst Мекленбург-Предна Померания – 3,05 милиона евро

Екологичната организация Greenpeace счита, че цялата система за подпомагане на Общата селскостопанска политика на ЕС е неправилна, тъй като по принцип предпочита стопанства с голяма площ, включително неспециализирани компании. Освен това парите едва ли са обвързани с услуги за общото благо.

Ето защо експертът по земеделие на Грийнпийс Ласе ван Акен призовава за фундаментална реформа в селскостопанската политика на ЕС. „Днес неспециализираните инвеститори се възползват от селскостопански субсидии, докато само в Германия над 4000 ферми спират работа всяка година. Наследниците на Алди купиха толкова земя през миналата година, че получиха над 900 000 евро субсидии годишно като бонус. Групата Lürssen, известна с производството на луксозни яхти и военни кораби, през 2019 г. също е имала позлатени земеделски стопанства с малко под един милион евро “, осъжда ван Акен.

Организацията очаква министърът на земеделието Джулия Кльокнер да преструктурира финансирането в полза на климата и екологосъобразната селскостопанска политика. Задачата на министъра е да провежда кампания за устойчиво земеделие в Германия и ЕС. Greenpeace счита, че настоящият проект на ОСП е несъвместим със Зелената сделка. „Нуждаем се от нова услуга, при която субсидиите за селско стопанство на ЕС са строго обвързани с мерките за опазване на климата, животните и околната среда и насърчават селското земеделие“, казва ван Акен.

Leave a Comment