Защитете зеленчуци и ягоди с Дагонис® – Мултикроп фунгицид срещу гъбни болести

Новият продукт на БАСФ е с дълготрайна ефективна защита срещу широк спектър от гъбни болести и с къс карантинен срок

Дагонис® е ново предложение от БАСФ за зеленчуци и ягоди. Дагонис® осигурява дълготрайна защита срещу широк спектър от гъбни болести в много зеленчукови култури.

Дагонис® е комбинация от Xemium® и Дифеконазол.  Xemium® е активно вещество от групата на SDHI. Молекулата на Xemium® притежава хидрофилни и липофилни свойства, което е в основата на високата мобилност в растението и високата ефикасност на продуктите съдържащи Xemium®. Благодарение на синергията на двете активни вещества няма риск от поява на резистентност.

Дагонис® притежава отлични показатели за бързо разграждане на остатъчните количества от активни вещества в продукцията, което ви помага да отговорите на изискванията на търговските вериги. Ниски стойности на MRL (нива на остатъчни количества) са установени при много зеленчукови култури. Ако в  началото на вегетацията може да се използват продукти с по-дълъг карантинен срок, то в периода на зреене и преди беритба това е невъзможно. Краткият карантинен период и бързото разграждане на активни вещества позволява използването на Дагонис® през цялата вегетация. Това осигурява свобода за приложение в програмите за третиране. За ягоди карантинният срок е само 1 ден, за домати, краставици, пипер и патладжан – 3 дни. Краткият карантинен период и широкият прозорец на приложение са предпоставка за отлична и качествена реколта, отговаряща на всички изисквания.

Дагонис® е универсален фунгицид с регистрация за Брашнеста мана, Алтернария, Аскохитоза и Склеротиния в краставици, домати, пипер, патладжан, грах, зеле, салати и др. Алтернарията по домати е една от най-широко разпространените болести. Симптомите се развиват по листата , стъблата, листните и плодните дръжки. При масова зараза нападнатите листа изсъхват, по плодовете алтернария се среща под формата на „черно гниене“, заразените плодове лесно окапват и загниват. Високата относителна влажност на въздуха в оранжериите, както и честите превалявания на открито благоприятстват извършването на масови зарази още в ранните етапи от развитието на растенията, и това води до сериозни загуби. Дагонис® се справя отлично с Алтернария както по домати, така и при патладжан и пипер. Дозата на приложение е 100мл/дка.

Дагонис - брашнеста мана по краставициЕдна от икономически важните болести по краставици е Брашнестата мана. При силно нападение листата изсъхват, а завръзите загиват. Качеството на продукцията се влошава. Масовото развитие на болестта причинява преждевременно остаряване на листата и загиване на цялото растение. При ягоди брашнестата мана освен характерните симптоми по листата, образува петна и по зелените плодове, които се разрастват и могат да покрият цялата повърхност. Плодовете стават твърди и не узряват нормално, а инфектираните зрели плодове омекват и загниват. Дагонис® е сигурно решение срещу брашнеста мана както при краставици и ягоди, така и при домати, пипер, диня, и др. Дозата за приложение срещу Брашнеста мана е 60мл/дка, краткият карантинен период позволя гъвкаво приложение по време на цялата вегетация.

Дагонис® е лесен и безопасен за употреба, благодарение на удобната течна формулация. Може да се смесва с повечето фунгициди и инсектициди на пазара, което го прави сигурен партьор за комбинирани третирания. Този мулти-фунгицид е щадящ за полезните насекоми и подходящ за програмите за интегрирана растителна защита.

Опазването на зеленчуците включва комплекс от мероприятия и прецизно прилагане на продуктите за растителна защита, както и стриктно спазване на всички карантинни срокове. Дагонис® успешно посреща всички предизвикалства и увеличава добива, благодарение на изключителната си ефикасност и продължително действие.

Leave a Comment