Отвориха две подмерки за МИГ – за сътрудничество и за малки проекти

Крайният срок за кандидатстване по мярка 19.1 за малки проекти е до 31 юли, а по 19.3 до края на годината

Панаир на занаятите в Стария ПловдивДве подмерки, по които могат да кандидатстват местните инициативни групи (МИГ), са отворени. Една е 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“, втората е 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“.

Целта на подмярка 19.3 е да се насърчат социалното приобщаване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, икономическото развитие, трансферът на иновации и добри практики в селските райони.

Две са процедурите по подмярката, по които ще се приемат проектни предложения – за подготвителни дейности и за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество. Проектите за сътрудничество предвиждат изпълнение на съвместни дейности, например създаване на общи продукти и услуги, информационни и маркетингови кампании, дейности, насочени към съхраняване и популяризиране на културната и историческата идентичност, въвеждане в практиката на иновативни за селските райони на България дейности, които успешно се прилагат в ЕС и др.

Допустими кандидати и по двете процедури са местни инициативни групи, които изпълняват стратегии за ВОМР по подмярка 19.2 от ПРСР 2014 – 2020 г.

Бюджетът на приема за подготвителни дейности е 933 700 лева. Безвъзмездната финансова помощ, която кандидатите могат да получат, зависи от това дали дейностите по проекта се изпълняват в страната или на територията на Европейския съюз. За първия вид проекти, максималният размер на субсидията е 10 000 евро, а при вторият – 25 000 евро.

Бюджетът на приема за проекти за вътрешнотериториално (изпълняват се на територията на България) и транснационално (изпълняват се на територията на ЕС) сътрудничество е 7 823 200 лева. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за кандидатите отново зависи от мястото на изпълнение на дейностите – до 50 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество и до 100 000 евро за транснационално сътрудничество.

Заявленията за кандидатстване ще се подават изцяло по електронен път.

Приемът и по двете процедури е постоянен като крайният срок е 31 декември 2021 г., или до изчерпване на финансовия ресурс.

В периода юли 2018 – декември 2019 г. бяха проведени приеми по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“, като към момента в различен етап на изпълнение са общо 23 проекта на обща стойност 1,17 млн. лева.

Стартира също и приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за разработване и изпълнение на малки пилотни проекти. Целта на процедурата е да се популяризират подходът ВОМР и местната идентичност. С реализацията на проектите, районите могат да се оживят, като се създаде административен капацитет и проектен опит на териториите на местни инициативни групи /МИГ/, които не са получили финансиране за прилагане на стратегии за ВОМР през настоящия програмен период.

Допустими кандидати са местни инициативни групи, които са разработили стратегии за ВОМР и са кандидатствали за одобрение по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии ВОМР“, но не са одобрени за финансиране. Чрез изпълнението на малки пилотни проекти по обявения прием, териториите на тези МИГ ще получат европейско финансиране за важни за общността проекти, свързани с културния и социалния живот, местната идентичност, опазване на природните и исторически забележителности в общините, съхраняване на традиционни занаяти и др.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 1 266 466 лева. Минималната стойност на допустимите разходи е 5000 евро, а максималната 15 000 евро за един проект, като финансирането е 100%.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 31 юли 2020 г. При остатъчен бюджет може да се определи втори краен срок за кандидатстване.

Leave a Comment