НССЗ организира онлайн семинар за отглеждане на сорго и суданка

Соргото е сухоустойчиво, отглежда се за фураж и храна, заместител е на царевицата

соргоНа 4 юни 2020 г. (четвъртък)  от 13.00 ч. Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)  ще проведе онлайн дистанционен информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди  в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане ”. При провеждане на обучение ще бъдат използвани съвременни информационни и комуникационни технологии – онлайн платформата ZOOM. Включването ще бъде възможно през електронно устройство (телефон, лаптоп, компютър) с достъп до интернет.  За да се включите в семинара може да се регистрирате на следния линк: https://forms.gle/Nk1iFjbiM8LCk23w5.

Лектор на семинара ще бъде доц. д-р Калин Сланев от Земеделски институт – гр. Шумен към Селскостопанска академия. Доц. д-р Сланев работи от години по проблемите на селекцията и семепроизводството на културни растения и по-специално на сорго, суданка и соргосуданкови хибриди. Заедно с проф. д-р Цветан Кикиндонов е автор  на книгата “Соргото в България и чужбина”.

Прочети още: Продукцията от сорго е с 3 600% повече! Как така?

Ще бъде представена и дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

Участието е безплатно и без такси за земеделски стопани от цялата страна!

ПРОГРАМА

13.00 – 13.15 Представяне на лектора и участниците в семинара

13.15 – 14.00 Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството

14.00 – 14.45 Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса

14.45 – 15.00 Дискусия Лектор: доц. д-р Калин Сланев – Земеделски институт – гр. Шумен към Селскостопанса академия

15.05 – 15.35 Представяне дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ Лектор: Експерт от НССЗ

15.35 – 15.45 Дискусия и закриване на семинара

Соргото става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване и се използва за алтернатива на царевицата. Неговата популярност сред земеделските стопани расте постоянно, защото не изисква много разходи за отглеждане, адаптира се много лесно към различни почвени и климатични условия и намира разнообразни приложения – използва се за зърно, захар, силаж, биомаса и др.

Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света и заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Характерно за това растение е неговата сухоустойчивост. В райони с големи засушавания и горещ климат от соргото се получават по-високи добиви в сравнение с царевицата. При продължителна суша растението има способността да задържа растежа и развитието си и при валеж да ги възстановява отново. Соргото е много добра храна за почти всички видове животни, а по хранителна стойност се изравнява с царевицата.

Стопанските качества на соргото го определят като култура с разностранно приложение. Освен за производство на фуражи за животновъдството, то намира приложение и като храна на хората. Липсата на глутен, високото белтъчно съдържание, възможностите за овкусяване и други предимства определят соргото като важна диетична храна.

Leave a Comment