Мярката Ковид-19 ще подпомага само срещу фактури за разходи за предпазни средства и…

И срещу доказано намаляване на доходите на земеделците заради пандемията
Други 140 млн. лв. взети в аванс от 2021 г. ще увеличат подпомагането по директните мерки с 9% и обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци с 13%

Десислава ТаневаХоризонталната мярка „Ковид-19“, препоръчана от България, все още е в парламента, тъй като трябва да се промени регламента за селските райони. Тя ще бъде 2% от бюджета на ПРСР и размерът й ще бъде малко над 70 млн. евро, съобщи днес в парламента земеделския министър Десислава Танева.

Средствата по „Ковид-19“ ще се изплатят на малки и средни производители, които са направили разходи, свързани с предпазни средства срещу вируса. По мярката ще се подпомогнат и производители, претърпели загуби на доходи/приходи заради пандемията.

Най-ясните бенефициенти към момента са розопроизводителите, които тази година продават цвета на цени под себестойност.

Други 140 млн. лв., които ще бъдат изразходвани в аванс от парите за 2021 г., ще се разпределят към мерките за директни плащания и към секторите, които получават обвързана подкрепа, допълни министърът. Ще бъде създаден график за поетапно изплащане на определените средства, след като са приключили заснемането на площите и административните проверки от страна на фонда. Към производителите, които получават субсидии по директните мерки, ще бъдат насочени допълнително 9% от годишното плащане. А към производителите на плодове и зеленчуци – 13% отгоре. Четири или пет сектора, в това число и памука, които са достигнали лимита на площите, няма да участват в това подпомагане.

 

Leave a Comment