Новият директор на Агенцията по храните в Пловдив се срещна с малки стопани на прасета

Само 7 „лични дворове“ за отглеждане на свине са регистрирани в област Пловдив

прасета, свинеНовият временно изпълняващ директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив – д-р Михаил Кръстев, се срещна с кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево. Темата бе безплатните регистрации на лични дворове за отглеждане на прасета, съобщи сайтът parvomai.net/. Досегашният директор д-р Камен Янков ще остане на поста си до края на седмицата поради навършване на 70 години, след което д-р Кръстев ще заеме мястото до официалния избор на нов шеф на пловдивската дирекция.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други. земеделският министър Десислава Танева съобщи специално за малките свиневъди, че ще могат отново да отглеждат животни в началото на есента, тъй като пикът на африканската чума по свинете е през летния сезон.

Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, заяви д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис, обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от кмета на с. Градина Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Кметът пое ангажимент да се изготвят указания след консултация със специалист и те да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

Leave a Comment