Агростатистиката: Площите с пипер са с 34% повече. „Български пипер“: Няма начин!

пипер в оранжерията в ЦалапицаПоследният оперативен анализ на земеделското министерство от вчера, който показва заетите със селскостопански култури площи, отчете при пипера ръст спрямо 2019 г. от 33,8%. Според данните с дата 28 май заетите площи са 2 578 хектара. Седмица по-рано анализът посочи, че пипер е засаден върху 890 ха към дата 21 май.

„Тази година изнасянето на пипера на полето закъснява с 20 дни заради по-хладното време“, обясни организационният секретар на асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Той изрази учудване на данните за ръст на площите спрямо година по-рано. „Няма как да имаме увеличени площи, тъй като първо, продадените семена за реколта 2020 г. са по-малко. И второ, 30% от разсада не стана заради лошото време. В момента всички търсят разсади“, твърди Василев.

По данни на оперативния анализ, площите с пъпеши са с почти 51% отгоре на миналогодишните и заемат 2 483 ха. Дините са върху 4 542 ха, което е ръст от 44 на сто.

По-малко с 34% са полетата с ягоди на открито – 697 ха, като тук агростатистиката се е коригирала, тъй като миналата седмица площите с тази култура бяха 819 ха.

 

 

Leave a Comment