ФАО финансира 11 държави за устойчиво управление на рибни ресурси в Средиземноморието и Черно море

Черно мореСъветът на Глобалния механизъм за околна среда (GEF) одобри на 58-ата си сесия  финансова подкрепа за два проекта на ФАО за рибарство и екосистемния подход за управление в Средиземно и Черно море. Помощта бе обявена вчера в Анкара, когато бе отбелязан Международният ден срещу незаконния, недеклариран и нерегламентиран риболов.

Проектите са за устойчивото управление, развитие и опазване на рибните ресурси в двете морета. Те ще се изпълняват от Грузия, Турция и Украйна в Черно море, както и Албания, Алжир, Ливан, Либия, Черна гора, Мароко, Тунис и Турция в Средиземно море. Очаква се дейностите да започнат през 2021 г. и да продължат две години.

И в двата проекта са разработени специални компоненти за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов в Средиземно и Черно море. Тяхната задача е да засилят работата на Генералната комисия по рибарство в Средиземно море (GFCS), за да обърнат свръхексплоатацията на някои видове промишлен риболов, като подкрепят крайбрежните държави при разработването на принципите на синята икономика, включително чрез екосистемен подход към управление.

Средиземно море се характеризира с голямо морско биологично разнообразие, в него живеят над 17 000 морски видове. В Черно море, напротив, има значително разграждане на екосистемите, което е свързано с излишък от хранителни вещества, което се отразява негативно както на морските екосистеми, така и на живите им морски ресурси. Тъй като повечето търговски рибни запаси от тези две морета са разпределени между крайбрежните държави, ефективното управление на такива запаси изисква тясно сътрудничество, включително обща стратегия за борба за устойчив риболов.

 

 

Leave a Comment