Загубата на биологично разнообразие в ЕС продължава въпреки субсидиите

природаДесетгодишните политически усилия на ЕС да преодолее загубата на биологично разнообразие не са се дали резултат, предупреди Европейската сметна палата в доклад, публикуван в края на миналата седмица.

Одиторите са установили, че двете цели, заложени в стратегията на Комисията за биологичното разнообразие за 2011 г., в допълнение към мерките в настоящата Обща селскостопанска политика (ОСП) за защита и подобряване на биоразнообразието в земеделските земи, са имали ограничено въздействие за спиране на намаляването на биологичното разнообразие, съобщава Euractiv.

През настоящия 7-годишен програмен период, който приключва тази година, Комисията планира да изразходва 8,1% от общия бюджет на ЕС за биологичното разнообразие, като 77% от тази сума идва от ОСП.

На 20 май Европейската комисия представи новата си стратегия за биологично разнообразие, съдържаща 17 ангажимента за природна защита и възстановяване, от които около половината са от значение и за селското стопанство.

„Сега е време да видим как тази стратегия ще бъде трансформирана в следващата ОСП, стратегическите планове на държавите-членки и законодателството в областта на околната среда“, заявиха от Сметната палата.

Председателят на Комисията по земеделие на Европейския парламент (COMAGR) Норберт Линс счита доклада за политически и идеологически, тъй като той не отчита текущите преговори и вече постигнатия напредък.

„Други причини като урбанизация, строителство и запечатване на почви също трябва да бъдат адресирани, за да се спре загубата на биологично разнообразие“, коментира той в Twitter.

Според Грийнпийс, докладът наЕвропейската сметна палата показва още веднъж, че сляпото плащане за хектари може да бъде катастрофа за природата. Организацията призовава да се премахне системата на преките плащания в ОСП и да се плаща на земеделските производители въз основа на ползите, които предоставят на обществото и околната среда.

Leave a Comment