Едва 20% са се възползвали от държавната помощ за оранжерийни зеленчуци

photo_verybig_720378Едва 20% от местните хранителни вериги по области са се възползвали от държавната помощ за реализиране на оранжерийни зеленчуци – домати, краставици и пипер. Това каза пред журналисти миналата седмица в парламента земеделският министър Десислава Танева.

Припомняме, че помощта се прилагаше в периода 15 април – 31 май, а определените за нея средства бяха 5 млн. лв.

Целта на схемата беше да се поощри изкупуването на родна оранжерийна продукция. Бе публикуван списък с местните търговци, които са определени да участват, както и друг списък – на оранжерийни производители. За всеки продаден килограм домати търговците можеха да получат по 0,60 лв., за краставици по 0,40 лв., а за пипер по 0,80 лв./кг.

След като схемата бе одобрена и стартира, Агро Пловдив установи след разговори с Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукци и с местни търговци, че между двете групи липсва връзка. Повечето от търговците се отказаха да участват в схемата, оранжерийните производители също не проявиха инициативи да се свържат с тях, защото очевидно нямаха проблеми с реализацията на продукцията.

В парламента министър Танева заяви, че някои от търговците са проявили голям интерес към схемата и са пожелали тя да бъде продължена – предложение, което МЗХГ ще обсъди.

 

 

 

Leave a Comment