Подмярка 7.6 за подпомагане на храмовете е подготвена за отваряне

Бюджетът й е малко под 28,5 милиона лева

2Подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ е подготвена за отваряне. На страницата на МЗХГ са публикувани насоки към кандидатите. Подмярката е насочена към  дейности свързани с възстановяване, реставрация, ремонт или реконструкция на сгради с религиозно значение, в т. ч. и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства“. Бюджетът при този прием е в размер на 28 423 283 лева.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер до 100% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, които не могат да надвишават левовата равностойност на 300 000 евро за проект.В условия за кандидатстване не е предвиден минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект. Разликата между пълния размер на одобрените разходи и размера на финансовата помощ се осигурява от кандидата, като участието му може да бъде само в парична форма.

Насоките изискват проектите да се осъществяват на територията на общините от селските райони на България и да са извън населени места с развит масов туризъм и курортни комплекси.

За да е проимлива за финансиране дейността, включена в проекта, трябва да съответства на приоритетите на общинския план за развитие на съответната община, удостоверено с декларация от кмета на общината; При наличие на одобрена стратегия за Водено от общностите местно развитие дейността, включена в проекта, с които ще се кандидатства п, трябва да е съгласувана с председателя на колективния управителен орган на местната инициативна група и/или местна инициативна рибарска група, за което се представя декларация от председателя на колективния управителен орган на местната инициативна група и/или местна инициативна рибарска група, че съответства на стратегията.

Ше се подпомагат проекти, за които са проведени съгласувателните процедури по реда на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и/или Закона за биологичното разнообразие със съответния компетентен орган по околна среда и по реда на Закона за културното наследство (ЗКН) с Министерството на културата за защитените територии за опазване на недвижимото културно наследство.

Необходимо е проектите да съдържат аргументация за устойчивостта на инвестицията.

Проектите се изпълняват върху имот – собственост на кандидата, а когато имотът не е собственост на кандидата, към проектите се прилагат документи за учредено право на строеж върху имота за срок не по-малко от 9 г., или документ за ползване на имота за срок не по-малко от 9 г., считано от датата на подаване на проектното предложение.

Когато проектите включват разходи за строително-монтажни работи, се прилагат заснемане на обекта и/или архитектурен план на сградата; одобрен инвестиционен проект, изработен във фаза „Технически проект” или „Работен проект”; подробни количествени сметки, които са заверени от правоспособно лице; разрешение за строеж, когато издаването му се изисква съгласно ЗУТ; становище на главния архитект с подробно описание на инвестиционното намерение, че строежът не се нуждае от издаване на разрешение за строеж, когато издаването му не се изисква съгласно ЗУТ; подробни количествено-стойностни сметки и други.

Допустимите кандидати са местни поделения на вероизповеданията, признати за юридически лица по силата на чл. 10 от ЗВ или регистрирани като юридически лица съгласно чл. 20 от ЗВ.

Leave a Comment