Томислав Дончев не смята, че Десислава Танева трябва да подава оставка

Нека МЗХГ да отговори какви са земеделските производители, които мамят с обвързаната подкрепа? Ако са реални, отнети ли са им субсидиите за реалното производство, което развиват?

Томислав Дончев„Министър Танева не трябва да говори така за проверките за европарите, но не трябва и да подава оставка“, каза вицепремиерът Томислав Дончев днес по Нова тв. Според него дори и в режим на откровен разговор, такива неща не могат да се говорят. Така той коментира изтеклия запис от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, в който Десислава Танева заявява пред браншовици, че не е добре да се прекалява с говоренето за извършените през 2019 г. проверки в зеленчуковите стопанства. Резултатите от проверките показаха, че почти половината от „производителите“ взимат субсидии без да отглеждат зеленчуци, а 90 от тях са толкова нагли, че през януари са представили фактури за продадена продукция, за да получат обвързано подпомагане. Кой им е издал фактурите? За какви количества? Къде са приходите им – по сметка или на ръка?

Днес сутринта пред бТВ Десислава Танева предположи доста категорично, че записите са политическа провокация. Може и така да е, но изнесеното не е фантасмагория, нали?

Факт е обаче, че земеделското министерство абсолютно фиксира вниманието върху записа, публикуван почти месец след като е направен, в сайта „Биволъ“, като организира извънредна пресконференция вчера.

На пресконференцията бяха изнесени допълнителни данни с цел да се покаже, че министерството (по-точно фондът), е извършило десетократно повече работа от задължителната, за да установи доверие в институцията и да върне справедливостта в плащанията. Това обаче предизвика обратен ефект. Министър Танева бе вкарана в обяснителен режим, а усилията на фонд „Земеделие“ и на МЗХГ абсолютно се неглижираха. Основната информация, която остана за предъвкване заради нейната изключителност, бе, че към 50% от производителите са фалшиви. До миналата година нищо не им е пречило да се облагодетелстват за сметка на работещите зеленчукари.

Тук обаче е редно да се повдигне една друга плътна завеса: Реални ли са тези земеделски стопани или са регистрирани специално за обвързаните схеми? Да не са от тези, които зареждат детски градини и училища по „Училищен плод“? Или произвеждат нещо друго извън измислените зеленчуци, но какво? Когато са им отнели субсидиите от обвързаното подпомагане, отнели ли са им и другите, за реалното производство, заради доказаната измама при зеленчуците, така че наистина да ги заболи?

На съдебен език това може да се нарича измама, но на разговорен е кражба, защото тези хора взимат от помощта на градинарите, които започват с разходите още рано напролет – купуват семена, торове, капкови маркучи, плащат за разсадопроизводство, после за наемен труд за засаждане. Продължават с плащане на вода, растителна защита, отново торове, пак работници и т.н. И накрая, когато дойде време за раздаване на субсидиите, ги поделят, без да са си дали съгласието, с фалшивите им колеги. Със сигурност има случаи, при които схемаджии са взимали по-голямо подпомагане от истинските производители.

Преди 4-5 години, когато страната ни стана №1 по производство на тикви в Европа, пак благодарение на обвързаното подпомагане, на полетата поне имаше тикви, макар че останаха неприбрани. Тогава сигурно се е тествало системата работи ли? Работи, работи.

Вярно е, че през този програмен период имахме още двама земеделски министри – проф. Христо Бозуков и Румен Порожанов. Вярно е, че тяхното внимание към зеленчукопроизводството въобще не може да се сравни с това на Десислава Танева. За този случай е валиден неписания закон: Който работи, го критикуват. Който не работи, му е широко около врата.

И за още нещо можем да се запитаме. Как ли се чувства българският министър, когато трябва да коментира фактите около проверките у нас с ЕК или с министри по земеделие в Съвета на ЕС? Излиза, че тя е министър и на шайка разбойници. Какво ли е самочувствието й, когато опонира на противниците на обвързаното подпомагане? Ще говори ли оттук нататък или ще мълчи?

Впрочем, днес Десислава Танева има рожден ден. Агро Пловдив й пожелава здраве и късмет!

Leave a Comment