Шест браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ искат граничният контрол да се запази

тържищеШест браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ настояват в декларация засиленият граничен контрол да се запази. Декларацията е изпратена до министъра на земеделието и до директора на БАБХ. 

В нея се посочва, че години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, които се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на нискокачествените стоки , които се търгуват и на по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока през по-голям марж и печалба.

Производителите на плодове и зеленчуци са уверени, че ако контролът продължи, това ще гарантира чиста храна за българския потребител. Факт е, че имаше пратки със завишено съдържание на пестицидни остатъци, които България върна.

„Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, някои от които са карантинни вредители и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата“, пише в декларацията.

Шесте организации настояват заповедта за стриктен контрол да стане постоянно действаща.

Декларацията е изпратена от името на: Съюз на Дунавските Овощари, Добруджански Овощарски Съюз, Българска Асоциация на Производителите на Оранжерийни продукти, Национален Съюз на Градинарите в България, Съюз на Овощарите в България и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

Leave a Comment