Илия Гатев, Борса-Първенец: Идва дефицит и поскъпване на плодове и зеленчуци

Според заповед на директора на БАБХ вносителите трябва да платят по 420 лв. за изследване за пестицидни остатъци на всяка партида внос от ЕС
Търговци предупреждават, че ще затворят складовете

тържището до ПървенецНова заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е напът да оскъпи плодовете и зеленчуците и да предизвика дефицит при някои от тях. Заповедта изисква всяка партида от внос да се изследва за остатъчни пестициди в Централната лаборатория за химическо изпитване и контрол в София или в още една лаборатория – в Пловдив. Срокът за изпълнение на заповедта е до 30 октомври 2020 г.

„От вчера служители на БАБХ са на борсата до с. Първенец, Пловдив, за да вземат проби“, потвърди изпълнителният директор на тържище „Родопи-95″АД Илия Гатев.

Директорът е предупреден от търговци, че ако ситуацията бързо не се промени, ще затворят складовете и ще се откажат от дейността си.

Според заповедта на директора на БАБХ, вносителите трябва да предоставят и платят проби за всяка партида плодове и зеленчуци. Таксата е по 421,29 лева за извършване на анализ в рамките на три дни и 606,11 лв. за експресно изследване за ден.

„Засега все още нямаме затворени складове, но според търговците таксите ще оскъпят продукцията и ще я направят непродаваема“, посочи Илия Гатев. Той поясни, че във всеки камион има стоки с различни партиди и сумите, които се получават за изследването им, са огромни и непоносими за вносителите.

„Според нас заповедта на БАБХ в крайна сметка ще предизвика не само поскъпване на плодовете и зеленчуците, но и ще влоши качеството на търгуваната продукция, тъй като за времето до излизане на лабораторните резултати, голяма част от стоката се бракува, а годните за продажба плодове и зеленчуци са с влошено качество“, поясни директорът на „Родопи-95“. Той смята, че това неминуемо ще доведе и до пазарни дефицити, тъй като българското производство не е в състояние да задоволи вътрешното потребление при условията на стартиращ туристически сезон.

Заповедта е променена частично тези дни, като за някои плодове като дините например, е разрешена реализацията им преди да са готови резултатите за наличие на пестициди. Което е общо-взето е безсмислено от гледна точка на потребяване на чиста продукция и смислено за прибирането на пари от двете оторизирани лаборатории.

В първоначалната заповед на директора на БАБХ е посочено, че „Всяка пратка съдържаща или състояща се от домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши, с произход ЕС, предназначени за реализация или преработка на територията на Република България, подлежи на документална и физическа проверка за идентичност, в обектите по местоназначението й.“

Плодовете и зеленчуците се изследват за остатъци от пестициди за не по-малко от 140 пестицидни бази.

Директорът на тържището до Първенец е изпратил писмо на 3 юни 2020 г. до министъра на земеделието, изпълнителния директор на БАБХ и председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища. В него Илия Гатев настоява да се преразгледа въведения контрол, „като се съгласяваме, че всяка една земеделска продукция трябва да отговаря на изискванията за безопасност на храните, но нека нашата увереност в това идва по начин, който не застрашава нормалната търговия и не ограничава вноса, от който имаме нужда“, се казва в писмото.

Вчера шест организации от сектор Плодове и зеленчуци също изпратиха писмо до земеделския министър и директора на БАБ, в което изразяват подкрепа за въведения контрол и предлагат той да бъде постоянен.

Leave a Comment