Над 17 браншови организации в земеделието с общ фронт срещу Георги Василев

Браншовиците искат да се потърси съдебна отговорност на секретаря на „Български пипер“. Ще пишат и на Европейската комисия

пресконференция БТА

На пресконференция днес над 17 браншови организации в земеделието се обявиха против внушенията през седмицата, че производителите в страната масово злоупотребяват със средствата от европейските фондове. Като основен източник на тези внушения те определиха изказванията на организационния секретар на Асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Именно неговият въпрос към земеделския министър, зададен по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство през май, и отговорът на Десислава Танева, изтекоха като запис в сайта „Биволъ“ и подпалиха последвалите събития. Георги Василев даде през седмицата интервюта по темата за установените нарушения и злоупотреби, обобщавайки, че става въпрос за нарочни и порочни схеми със скритото участие на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“, което пък обедини браншовиците да отговорят на нападките днес.

Дори Асоциация „Български пипер“ изпрати по време на пресконференцията съобщение, че УС на организацията се разграничава от изявленията на секретаря.

Божидар Петков, председател на Асоциацията на производителите на малини и ягодоплодни, посочвайки, че Георги Василев е търговец и комисионер, а не производител, предположи, че са засегнати негови бизнес интереси заради ограничения внос-износ на земеделска продукция. Не трябва да се слага черно петно върху целия сектор, каза той. И допълни, че отзивите за злоупотребите в България са стигнали до Европейската комисия. Той добави по-късно, че като вносител, Георги Василев си е позволявал да продава турски пипер в наши хипермарките, върху които е поставял надписа „Препоръчано от Асоциация Български пипер“.

Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България обърна внимание на заблудата, че около половината от производителите са измамници. Земеделски производител не се става лесно и който е решил да се занимава с производство, не го прави, за да усвоява субсидии. Тя посочи, че размерът на субсидиите покрива 10 до 20% от разходите, необходими за производството на плодове. Един реален производител не може да каже, че 50% от заетите в това трудно производство злоупотребяват със субсидии, каза още тя.

„Ако в началото на седмицата всички се обединихме в подкрепа на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“, сега се събираме, за да защитим сектора, в който работим“, каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Според него не може хора, които не са земеделци, да правят коментари. Върбанов прогнозира, че вече има реална заплаха за спиране на обвързаното подпомагане през следващия програмен период. Той поиска тези, които злоупотребяват със субсидиите, да бъдат изкарани завинаги от отрасъла.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев допълни, че до 2015 г., когато започна обвързаното подпомагане, в животновъдството също е имало хора, които са се възползвали непочтено от подкрепата, но след това ставките са се уравновесили, от години са едни и същи и се получават от реални фермери.

Представителят на Българска асоциация Биопродукти Петко Симеонов заяви, че биопроизводителите са много чувствителни към медийните атаки и от години се борят да с изобличаване на всички порочни практики.

Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, каза, че субсидиите са необходими, за да може да се задържат хората в земеделието. Без обвързаното подпомагане ще има масови фалити, които особено бързо ще се видят в зеленчукопроизводството, а след това и в овощарството.

Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди директно помоли българските органи да се самосезират от медийните изяви на Георги Василев и да му бъде потърсена отговорност. „Ние се опитваме да оцелеем и този шамар никога няма да му простим“, заяви Синапов, като допълни, че организацията, която представлява, ще потърси наказателна отговорност за Василев.

Николай Колев от Съюза на дунавските овощари обяви, че в организацията членуват 380 фермери и никой от тях не е злоупотребяват с подполагането. Той също каза, че „на този човек трябва да му бъде потърсена отговорност за абсурдите“.

„Какъв е този човек, който предлага Министерството на земеделието да бъде закрито“, попита възмутена Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, която бе и модератор на пресконференцията.

В същия дух се изказаха представители на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Националната Био Асоциация, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация Български биволовъди и други.

Накрая участниците заявиха, че е редно да бъде потърсена съдебна отговорност на Георги Василев. Те казаха още, че ще изпратят официална позиция на браншовите организации до Европейската комисия, за да бъдат защитени интересите на земеделските производители.

Браншовиците благодариха на министъра на земеделието за стриктния контрол върху вноса на плодове и зеленчуци, като посочиха, че всички европейски държави задължително и подробно проверяват пратките.

Мариана Милтенова припомни, че обвързаната подкрепа е била въведена с много усилия по времето, когато проф. Димитър Греков бе земеделски министър. „Жалко е, че има хора, които злоупотребяват с помощите към чувствителните сектори“, каза тя. И препоръча министерството да въведе допълнителни условия към обвързаното подпомагане – да изисква фактури за реализирана продукция, размер на добивите и определяне на реални цени за продажба на продукцията.

Leave a Comment