Георги Василев: Искам да ме съдят!

Всеки, който не краде и иска да бъдат заловени всички, които крадат, трябва да е с мен

Агро Пловдив потърси организационния секретар на Асоциация Български пипер Георги Василев за коментар на днешната пресконференция на 17 браншови организации в земеделието. Припомняме, че той бе обвинен, че с изявленията си през седмицата е очернил всички добросъвестни производители, които не злоупотребяват със субсидии и с почтен и тежък труд осигуряват храната на българските трапези. С говоренето си Василев бе заподозрян в политически, а също така и в корпоративни интереси като търговец на земеделска продукция.

Прочети още: Над 17 браншови организации в земеделието с общ фронт срещу Георги Василев

Верни на журналистическата етика, позвънихме на секретаря на асоциацията за да чуем и неговата позиция. Публикуваме с известна редакция и съкращение късото интервю.

Георги Василев

Георги Василев

Г-н Василев, успяхте ли да видите пресконференцията, която излъчи БТА?

Не. От сутринта излязох по работа и съм извън града.

Вашето име доста често се споменаваше. Именно заради интервютата, които давахте през седмицата, бе организирана и пресконференцията. Тя тръгна от вас.

Не съм съгласен. Всичко тръгна от министър Танева, не от мен. Тя се самообвини.

От браншовите организации казаха, че обиждате всички почтени земеделци.

Като ги обиждам – да ме съдят! Аз искам да ме съдят!

А как ще коментирате думите, че имате корпоративен интерес да злепоставяте българското земеделие?

Значи тези, които са го казали, не знаят нищо за мен. Аз не съм земеделец, аз търгувам със земеделска продукция.

Точно това беше казано. Защото търгувате, имате интерес да се намали българското производство, за да може да се увеличи вносът.

Напротив! Точно обратното е. Аз имам интерес България да произвежда много и да продавам качествена българска стока, която всички познават.

Вярно ли е, че сте представяли в хипермаркети турски пипери, на чиито опаковки е записано, че стоката е препоръчана от Асоциация Български пипер?

Това могат да твърдят само хора, които не познават митническите правила. Те не знаят, че един пресен пипер от Турция, Македония, Сърбия или Гърция, докаран в България, претърпял преработка, след която е над 50% от стойността на вноса, той става веднага с български произход.

Мисля, че ставаше въпрос за свежа продукция. 

Не сте разбрали правилно. Става въпрос за преработени пипери. Митническите правила говорят следното: Когато вкараш една суровина от трета държава и промениш нейния вид в повече от 50% от себестойността й, тя става вече с произход България. Но освен това, аз не съм вкарал тези пипери, вкара ги човек от асоциацията, който има фабрика и е променил себестойността им 8 пъти. Добавил е стойност 8 пъти над първичния продукт! Това обвинение срещу мен е злоупотреба!

Как успяхте да обедините толкова много браншови организации срещу себе си?

Обяснявам си го много просто. Аз съм се обявил против кражбите, а тези, които ме обвиняват, преиначават думите ми. Всеки, който не краде и иска да бъдат заловени всички, които крадат, трябва да е с мен.

Добре, но вие нямате точна информация колко са злоупотребилите, а говорите.

Аз да не би да съм министър, че да знам?

Да, но говорите …

Но нали и другите днес говориха срещу мен без да знаят. Защо? Как си го обяснявате? Лицето на българското земеделие е мръсно и трябва да се измие. Имам писма от същите, които днес говореха срещу мен, че в тях са говорили от 10 години насам абсолютно същото, което и аз съм казал. Имахме еднакви проблеми и сме действали заедно.

 

 

 

1 Comment

  1. Tiesto казва:

    Господин Василев, само напред! Крайно време е да се сложи край на некомпетентността в тази държава! И това е единствения начин!

Leave a Comment