Десислава Танева: С мярка COVID-19 ще се компенсират разходи срещу пандемията и загуба на доходи

image 5Правим всичко възможно кандидатстването по хоризонталната мярка COVID-19 за земеделския сектор да е максимално облекчено. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при посещение на розов масив в град Клисура. По време на посещението бе проведен разговор с розопроизводители и председателя на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ)  Христо Николов. В срещата участие взе и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол инж. Бистра Павловска. По думите на министър Танева, на Комитет по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. в началото на месец юли ще бъде предложено програмиране на мярка, която да бъде компенсаторна и бърза, за да могат средствата веднага да отидат при земеделците. „Розопроизводителите ще могат да кандидатстват с УРН и протокол от идентификацията на насажденията от маслодайна роза, издаден от Общинските служби по земеделие“, допълни още тя.

Десислава Танева уточни, че един от най-засегнатите сектори до момента е именно производството и преработката на розов цвят, който трябва да бъде подкрепен.  По време на срещата тя представи условията на компенсацията, която ще се предостави на производителите. „Ще предложим на Европейската комисия по мярката да компенсираме разходите на стопаните за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията. Предвижда се чрез мярката COVID-19 розопроизводителите да бъдат компенсирани и заради свиване на пазара. С тези допълнителни средства  ще  се покрие  значителна част от тази загуба”, коментира Танева. Тя уточни, че на 11 юни предложението на България за предоставяне на извънредна помощ на засегнатите сектори в рамките на ПРСР беше гласувана и подкрепена с мнозинство в Комисията по земеделие в Европейския парламент. „Очакваме гласуване в пленарна зала на Европейския парламент до 19 ти юни и до края на месеца да имаме окончателните изменения на ниво ЕС. Това е голям успех за България. Чрез тази възможност ще осигурим финансова помощ и подкрепа за секторите, които са в трудности в резултат на въздействието на пандемията“, каза още Танева.

Земеделският министър, заедно с председателя на ПАРБ Христо Николов, посетиха и розоварна в с. Търничени, община Павел Баня, където се срещнаха и разговаряха с  заместник-председателя на управителния съвет на Българска Национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика Филип Лисичаров. Представителите на двете браншови организации заявиха, че законът за маслодайната роза работи и благодарение на него нещата в сектора се подобряват. Те поискаха по-строг контрол в дестилериите и предложиха създаване на контролно звено на централно ниво, което да извършва проверки.

Към момента са подадени 2216 заявления за регистрация на розопроизводители и розопреработватели през кампания 2020г. в страната, съгласно изискванията на закона. Най-много те са в общините Карлово, Казанлък, Стрелча, Брацигово, Пещера, Панагюрище, Мъглиж и Хисаря. До момента комисиите са извършили идентификация на насажденията от маслодайна роза на 1 686 заявителя. Това представлява 76% от всички постъпили заявления за регистрация. Проверките на място са детайлни. Те се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. Основната им цел е  да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло.

Leave a Comment