Оранжериен производител: И ние плащаме за изследване на пестициди. Защо протестират търговците?

Шест са българските акредитирани лаборатории, които извършват анализ за пестициди
Оранжерията на сем. Бялкови

Оранжерията на сем. Бялкови

Атанаска Бялкова

Атанаска Бялкова

„И ние плащаме за изследване на пестициди. Таксата е 650 лева. Защо вносителите са недоволни“, попита тази сутрин по Нова телевизия оранжерийният производител Атанаска Бялкова от с. Бяла река, Първомайско. Търговците от всички страни в ЕС също плащат, по думите й. „Продукцията извън България и особено от Гърция, е по-евтина, защото държавата подпомага експорта“, посочи Атанаска Бялкова. Тя изрази съмнение, че в предишни години стоката може би не е била гръцка, а от африкански държави. Според нея търговците не би следвало да протестират, тъй като работят на голяма печалба, защото повечето от тях са се регистрирали като земеделски производители и като такива не отчитат продажбите си с касови апарати.

Прочети още: Семейство оранжерийни производители: Ако си честен и лоялен, си на колене

Днес отново се събраха вносители на плодове и зеленчуци, както и малки производители, при ГКПП Кулата, за да протестират срещу високата цена на изследването и срещу забавянето на резултатите, което води до бракуване на част от продукцията. Вносителите посочиха, че нито малки производители, нито малки импортьори са в състояние да платят таксите без да се оскъпи продукцията. Търговците поискаха мобилни лаборатории при граничните пунктове и по-голяма експедитивност при взимане на пробите. 

От БАБХ заявиха, че заповедта на директора на БАБХ за граничния контрол е променена миналата седмица в два пункта: вече се признават сертификати за пестициден контрол, издадени от акредитирани лаборатории в държави от ЕС. И второ: не само централната лаборатория на БАБХ може да изследва продукцията от внос, но и всички останали акредитирани за този контрол лаборатории. 

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов съобщи, че тази година зеленчуците са по-скъпи заради „лошата в климатично отношение“ година. Той потвърди, че цените на доматите са по-високи спрямо предишни години. Иванов се е информирал от двама от най-големите оранжерийни производители в страната за тяхната цена на домати и тя е 2,50 лева. Според него продажби на дребно на червения зеленчук от 6 лв./кг са спекула. 

Илия Гатев, изпълнителен директор на стоково тържище „Родопи-95“ (известно като „борсата при Първенец“) смята, че проблемът е започнал да се решава, тъй като вносителите вече изискват от гръцките производители сертификат за чиста от пестициди продукция. С поправената миналата седмица заповед на шефа на БАБХ, с която се признават чужди сертификати от акредитирани лаборатории в ЕС, вносителите вече не губят нито време, нито пари при преминаване на границите. Илия Гатев добави, че в България акредитираните лаборатории за извършване на анализ за пестициди в храните са шест – две в София, две в Пловдив, една в Русе и една във Варна. 

От всичко, известно до момента, може да се предположи, че продукцията, която се внася от държави извън ЕС като Турция, Сърбия, Северна Македония и други, задължително трябва да се изследва у нас.

 

 

Leave a Comment