Градушка и почти 90 литра дъжд унищожиха градините в Раковски, но пощадиха полетата

Зеленчуци, овошки и лозя в дворовете на града са обрулени

буря, градущкаГрадушка като лешник и обилен дъжд, изсипал се на два пъти вчера вечерта в района на община Раковски, нанесе жестоки поражения на зеленчуковите градини, овощните дръвчета и лозята в град Раковски вчера.

„Мрежите против градушка не помогнаха, дори напротив. Заради тежестта на ледените зърна те увиснаха и пречупиха зеленчуците. Видях паднали кивита, обрулени овошки и лозя“, разказа тази сутрин пред Агро Пловдив директорът на Общинската земеделска служба в Раковски Светослав Белев. От сутрешната си обиколка из пръснатия в три раздалечени квартали град, той преценява, че най-много щети са понесли жителите в източните части на кварталите Секирово и Генерал Николаево. В квартал Парчевич и село Момино градушка не е паднала. В село Стряма валежите са били сравнително слаби. Брезово също е пощадено.

„Вчера валя на два пъти – веднъж малко след 17 часа и втори път – към 22 часа. Общото количество дъжд е 87 литра“, каза Людмил Работов – зърнопроизводител и председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. „За съжаление пострадаха градините в града. Тази година заради пандемията хората масово бяха засадили повече зеленчуци, а градушката унищожи всичко.“ По думите му ледените зърна са падали в продължение на не повече от 5 до 15 минути на различни места в кварталите.

Снимка от дъждомера на Людмил Работов

Снимка от дъждомера на Людмил Работов

„Слава Богу, полетата с житни, рапица и пролетни култури бяха пощадени“, добави Людмил Работов от видяното тази сутрин.

През вчерашния ден, който по нищо не е подсказвал за последвалата стихия вечерта, той е успял да открие жътвата в собственото си стопанство. „В последните дни измервам влагата в зърното и вчера предиобед спонтанно реших да зажънем ечемика. Влагата бе 13-14%. До 16:30 часа, когато започна леко да превалява в землището на село Борец, бяхме прибрали 100 тона“, разказа Работов.

„Доколкото успях да обиколя полетата тази сутрин, мога да кажа, че градушка при посевите не е паднала“, сподели и зърнопроизводителят Венелин Делгянски. Изглежда, че Агенцията за борба с градушки си е свършила работата на полетата, но, както е известно, над населените места не може да се изстрелват ракети и Раковски не бе пощаден от градоносната облачна маса.

Leave a Comment