Отпадна изискването в търговските вериги да се продават общо млечни продукти, заемащи 90% от щандовете

сирене и кашкавал в магазинОтпадна изискването българските млечни продукти като цяло, представени в търговските вериги, да заемат 90% от определените за целта щандове. Това условие бе залегнало в Постановление №70 от 21 април 2020 г. Тази и други промени са факт в новото Постановление №118, публикувано в днешния (16 юни 2020 г.) 54-ти брой на „Държавен вестник“.
В член 2 са описани произведените в България млечни продукти, които трябва да заемат не по-малко от 90% от площта за излагане на съответния продукт, произведен от регионални производители. А именно: кисело мляко и йогурт (включително айрян и млечнокисели напитки) с изключение на плодови, ароматизирани с ядки или концентрирани млечнокисели продукти, напитки и млечни десерти; заквасена сметана; пастьоризирано прясно мляко (ниско- и високотемпературно и UHT) с изключение на биосертифицирано UHT; бели саламурени сирена (включително вакуум опаковани); цедено мляко, катък; кашкавал; извара; кефир.

За тези продукти се изисква да са направени 100% от сурово мляко, добито от животни в регистрирани животновъдни обекти в БАБХ и от предприятия, регистрирани в Националния електронен регистър на Българската агенция по безопасност на храните за производство и търговия на едро и дребно.

От предишното постановление отпада изискването заплащането на закупените хранителни продукти да се извършва до 14 дни от предаването им от регионалните производители на търговеца.

Вместо това е вписан нов по-конкретен чл. 3, който гласи: „Заплащането на закупените продукти по чл. 1 и 2 се извършва до 14 дни от предаването им от производителя на търговеца и след представяне и приемане от страна на търговеца на съответната фактура за доставка.“

Постановлението влиза в сила от днес, 16 юни 2020 г.

Leave a Comment