ФАО подпомага с 50% инвестициите в земеделие на трудови мигранти

Обиджон Рахмонов от Таджикистан създаде малка модерна оранжерия с помощта на Организацията по прехрана и земеделие към ООН
Обиджон Рахмонов Снимка на ФАО

Обиджон Рахмонов
Снимка на ФАО

Обиджон Рахмонов от Таджикистан имаше една-единствена мечта: да стане предприемач в селското стопанство и да ръководи собствен зеленчуков бизнес. Мечтата изглеждаше трудно постижима, но Обиджон работи повече от две години в чужбина, в Москва, за да спечели достатъчно пари, за да издържа семейството си и да спести малко за създаването на собствено предприятие, разказват от ФАО.

Когато Обиджон се завърна от Москва в края на 2018 г., ФАО тъкмо започна пилотиране на нова инициатива в своята област. Пилотният проект е посветен на мобилизирането на парични преводи, които мигрантите печелят в чужбина. Проектът дава възможност на неговите бенефициенти, които са инвестирали 50 процента от собствените си пари в организирането на малко селскостопанско предприятие, да получат безвъзмездна помощ от ФАО за останалите 50 процента. Проектът, който подпомага директните парични преводи за инвестиции в селското стопанство, осигурява и обучение по предприемачество.

Обиджон веднага разбра, че подобна безвъзмездна помощ ще му помогне да ускори собствените си усилия за организиране на предприятие за отглеждане на зеленчуци.

„На практика у нас няма достъп до заеми с ниска лихва. Възможностите за получаване на инвестиционна подкрепа за увеличаване на селскостопанското производство на дребните производители не са достатъчни“, казва Обиджон. „Получих толкова, колкото инвестирах. От ФАО също ми помогнаха със съвети за организацията на моя бизнес. „

Да произвеждаш у дома

Вместо да продължи да работи в Москва, Обиджон кандидатства за безвъзмездна помощ на FAO при равни условия. Акцентът на неговото бизнес предложение беше оранжерия с най-новите технологии. Израснал в провинцията, той знаеше от собствен опит колко е трудно да се отглеждат зеленчуци на открито. Реколтата почти изцяло зависи от непредсказуемия климат. И в отопляема оранжерия той ще може да произвежда пресни зеленчуци и билки през цялата година – и в резултат на това да получава стабилен доход.

В пилотния проект на ФАО предложението на мъжа от Таджикистан беше прието. Той инвестира спечелените пари в Москва и това, заедно с безвъзмездната финансова помощ, му позволи да стане собственик на оранжерия от 340 кв. метра, построена и оборудвана по съвременни технологии, включително икономично отопление, капково напояване и вентилационни системи. Производственият капацитет на оранжерията му позволява да получава до 60 кг краставици на ден. Продажбата на пресни зеленчуци гарантира редовен доход за семейството му и осигурява селскостопански продукти на местния пазар, стимулирайки местната икономика. Освен това му позволява да работи в родината си, за да издържа семейството си, а не в чужбина.

Заедно с Обиджон, други 39 трудови мигранти успяха да реализират своите бизнес идеи благодарение на равните безвъзмездни средства и бизнес обучението на ФАО. Техните предприятия се занимават със селскостопанска механизация, производство на сушени плодове, зеленчукопроизводство, оранжерийно земеделие и животновъдство.

Последствия от COVID-19

Обиджон беше един от многото трудови мигранти, които заминаха за Русия, за да намерят работа и изпратят пари обратно на семействата си. Таджикистан като цяло е един от най-големите източници на миграция на работна ръка в региона. Когато обаче COVID-19 започна да завзема целия свят, много страни затвориха границите си и мигрантите се озоваха в трудна ситуация.

„Моите съседи също са трудови мигранти. Сега те не могат да отидат в Русия поради ограничения за пътуване. Дори не могат да започнат собствен бизнес, тъй като нямат пари. Безвъзмездните средства ще бъдат много необходими за подпомагане на мигрантите и техните семейства като инвестиции в стартиращи предприятия и устойчиво земеделие. Парите, които изпращаме у дома от чужбина, могат да бъдат използвани с голяма мъдрост, ако продължим да инвестираме в местно производство на храни, засилвайки продоволствената сигурност на нашите домакинства и подкрепяйки местната икономика“, казва Обиджон.

Пилотният проект за безвъзмездни средства е равнопоставен в проекта на FAO „Изграждане на капацитет за укрепване на продоволствената сигурност и подобряване на храненето в няколко страни от Кавказ и Централна Азия“, финансиран от Руската федерация. Той помага на уязвимите семейства в Таджикистан да станат по-устойчиви на последиците от глобалните кризи, било то пандемии, природни бедствия или други кризисни ситуации.

Leave a Comment