Площите със соя в ЕС-27 се увеличават с 11% за година

Италия се утвърждава като най-големия производител, Румъния отглежда протеиновата култура върху 174 000 ха

сояОтглеждането на соя в ЕС-27 се е увеличило повече от два пъти през последните десет години и с 11% през 2020 г. спрямо предходната. Очакванията са, че тази година площите ще са почти 1 млн. ха, съобщи Съюзът за насърчаване на маслодайни и протеинови растения (UFOP), цитиран от немското издание Topagrar.

Припомняме, че в България през 2019 г. заетите със соя площи бяха 28 732 декара.

Италия вероятно ще остане най-големият производител на соя в ЕС-27 с площ от около 306 000 хектара и увеличение на площта от 12%. По този начин страната държи дял от около една трета от общата площ в ЕС-27.

Соята е значително разширена и в други страни-членки на ЕС. В Румъния има увеличение с 20% на 174 000 ха, в Словакия от 15% на 55 000 ха. Само в Австрия има намаление от 9% на 63 000 ха, защото беше прекалено сухо за засяване на соята.

Според проучвания на Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH), реколтата от соя вероятно ще бъде по-голяма поради разширяването на обработваните площи в много страни от ЕС. В Германия производството се очаква да достигне 91 000 т. Това означава, че то се е удвоило през последните четири години. Най-голямото увеличение вероятно ще е в Румъния – над 20% до 454 000 тона.

UFOP посочва, че увеличеното производство на соя потвърждава основната готовност на земеделските производители да продължат да отглеждат зърнени бобови култури. В зависимост от местните условия, зърнените бобови култури са основна култура за разширяване на сеитбообръщенията към устойчивост и устойчивост на климата. В стратегията „От фермата до трапезата“ на Европейската комисия този аспект с право е централен аспект за създаването на регионалност и местна добавена стойност. Освен зърнените бобови растения, рапицата и слънчогледите също принадлежат към тези системи за сеитбообръщение като други цъфтящи растения.

Като цяло, тези видове култури допринасят за подобряването на биоразнообразието поради различни последователности на цъфтеж, подобряване качеството на почвата, както и опазването на климата чрез спестяване на азотни емисии поради азотфиксиращата характеристика на зърнените бобови култури. В допълнение, отглеждането допринася за производството на фуражи, които не е необходимо да се внасят от трети страни.

 

Leave a Comment