Симеон Караколев: Искат от хиляди животновъди да изсипят един чувал пари

Между 5 000 и 7 000 ферми остават без помощ за инвестиции заради нормативни претенции
Симеон Караколев

Симеон Караколев

Между 5 000 и 7 000 животновъдни обекти в страната губят шансовете си да участват в подпомагане по инвестиционните мерки на Програмата за селските райони. Не могат да ползват и държавно субсидиране по животновъдни инвестиционни схеми, заяви пред Агро Пловдив председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев. Вчера той посети последователно парламентарната земеделска комисия и земеделското министерство, за да постави проблема и да се потърси решение.

Става въпрос за различни животновъдни обекти – в бивши стопански дворове, в наследствени имоти, във и извън регулация. До 2018 г. животновъдните обекти са били регистрирани по чл. 51 на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) и са можели да кандидатстват по ПРСР. След няколко промени на закона, са се озовали в днешната ситуация, в която общините искат „по един чувал пари“, за да се узаконят фермите, по думите на председателя.

След промени в ЗВМД, за да бъде регистриран в БАБХ животновъден обект, той трябва да предостави разрешителни документи от съответните общини, поясни Караколев. Член 137 от ЗВМД изисква животновъдът да представи номер и дата на издаване на документ за въвеждане в експлоатация на обекта или удостоверение за търпимост на сградата в съответствие със Закона за устройство на територията. Всяка община си има свои правила и претенции, за да издаде съответните документи.

Председателят на НОКА даде пример с овцевъд, чието стадо е в предишна кравеферма. За да бъде сменено предназначението на обора, той трябва да плати по 50 лева на квадратен метър. „Ако фермата е 400 квадрата, това са 20 хиляди лева! Какъв е смисълът да хвърлиш толкова много пари не в инвестиции, а за да отговориш да административни изисквания“, попита Караколев.

Председателят на НОКА се надява на бързи решения на проблема, за да могат фермите, които са затруднени от законовите изисквания за регистрация, да могат скоростно и без финансова болка да извършат регистрацията и да входират проекти по инвестиционната мярка 4.1. В момента тече обществено обсъждане на насоките по нея, след което ще бъде обявен прием за четири месеца. Тази година мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е отворена целево за животновъди.

Следващата седмица НОКА ще представи в парламента свое предложение за изход от тази криза. Караколев е получил уверение от министерството, че проблемът ще бъде решен възможно най-бързо. Той е научил, че МЗХГ е изпратило инструкции към Агенцията по храните във връзка с повдигнатите от него въпроси.

Leave a Comment