Ставките на помощта по „Ковид-19“ ясни до дни, субсидиите ще са на база доход

Розопроизводителите ще получат 80-90 лв./дка

Десислава ТаневаОдобряването на предложената от България извънредна мярка „Ковид-19“ е на финала. По нея България ще разполага с 2% от бюджета на ПРСР, които са около 100 млн. лв. Това съобщи днес по време на парламентарния контрол земеделският министър Десислава Танева. Тя бе попитана от депутата Александър Сабанов какви ще бъдат компенсациите за зеленчукопроизводителите.

Министърът съобщи, че таваните на субсидии за земеделски производител са 7 хил.евро, а за малки и средни предприятия – 50 хил.евро.

„В МЗХГ сме готови и разработили дизайн на мярката и до утре правим комуникация с всички браншови организации, включително и зеленчукопроизводителите за доказване на допълнителните разходи. До няколко дни ще анонсираме пред тях и конкретните компенсаторни ставки на отделните производства. Те ще бъдат представени пред ЕК в хода на дебата за приемането на тази извънредна компенсаторна мярка след финалното гласуване“, каза Десислава Танева, цитирана от БТА.

Министърът информира, че се надява в началото на юли да се проведе заседание на съответния Комитет по наблюдение, България да пусне съответната нотификация и ресурсът от около 100 млн. лева да бъде предоставен. Очаква се това да стане до края на лятото – началото на есента.

Танева уточни, че критерият за подпомагане ще бъде за реализиран доход, а не за хектари, количество и други, като същото важи и за сектора „Зеленчукопроизводство“.

Поради спада на доходите при розопроизводителите, който е най-чувствителен от всички останали сектори, ще има два подхода за установяване на размера на компенсаторните разходи. Министърът посочи, че ще бъде защитена ставка между 80 и 90 лева на декар розово насаждение, обясни земеделският министър.

„Можем да стъпим само на данни, които имаме, за да ги защитим пред Европейската комисия“, категорична бе Танева.

Земеделският министър информира още, че подадените заявления за идентификация на розови насаждения в МЗХГ са 2243 броя. От тях проверени на място са 2009, или 89,6 на сто, от които 64 заявления (3 процента) не отговарят на изискванията на закона и тяхната роза Дамасцена има примеси с други видове рози. Танева подчерта още, че всички насаждения, подадени за изкореняване и проверени от службите на министерството, не са нито Дамасцена, нито Алба, а са сръбски и други сортове и примеси, които няма да попаднат в обхвата на анонсираната подкрепа.

Leave a Comment