НАЗ открива жътвата на 3 юли в Пазарджишко

жътва, ритуал в СливенНационалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще открие официално жътвената кампания на 3.07.2020 г. в землището на община Пазарджик. Заедно с Жътва 2020 Управителният съвет на НАЗ ще направи и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

Програмата започва от 10.00 ч. Домакин е Съюзът на производителите на зърнени и маслодайни култури – Пазарджик. Поканени на събитието са министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Проектът „Хляб на мира“ е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.

Leave a Comment