ВАС отмени заповедта за овцете в Болярово, но според Танева фермата още е огнище на зараза

Ана Петрова, БоляровоВъпреки че със свое решение от 17 юни 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени заповед на БАБХ за унищожаване на стадото овце и кози на Ана Петрова от Болярово заради чума по дребните преживни животни, днес Десислава Танева заяви, че фермата все още е огнище на зараза.

Земеделският министър се яви в Народното събрание заради декларация на БСП, в която социалистите искат сметка за хилядите убили овце и кози през 2018 г. заради чума. В нея те се позовават на решението на ВАС, което отменя заповед на директора на Агенцията по храните от 10 октомври 2018 г. за ефтаназиране на животните на Петрова.

В окончателното решение на съда, се посочва, че „в протокола за лабораторното изследване на животните не става ясно какъв е броя на всички изследвани животни от животновъдния обект на касатора, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здравите животни, което да определи от своя страна непосредствената опасност от болестта, след като е установено наличие на заболяването само при 2 броя овце. Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й… В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването според практическото ръководство… “

В решението на съда се посочва, че директорът на ОДБХ в Ямбол е издал заповедта за принудително убиване на животните без да разполага с безспорни доказателства на необходимостта от това решение.

В отговор Десислава Танева заяви, че решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чума по дребните преживни животни. „Ще изпълним заповедта. Обектът ще бъде вписан с животните“, каза тя.

Министърът заяви, че се отменя заповедта за заличаване на обекта на Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище от директора на БАБХ остава в сила.

Десислава Танева уточни, че през 2018 г. Европейският съюз ни е подкрепил с 417 750 евро, които са получени за разходите по ликвидирането на установените огнища и други дейности. Разходът на държавата е бил близо 2,5 млн. лева, включително платените обезщетения на стопаните, чиито животни са били евтанизирани.

Вчера пред Радио999 Ана Петрова каза, че не се радва на съдебното решение, защото смята, „все отнякъде нещо ще се случи“, защото служителите от ОДБХ в Ямбол не са добронамерени и не им вярва. „Те се опитаха да ме направят по-черна и от дявола“, разочарована каза животновъдката. Тя все още не е получила доказателства от дирекцията, че кръвните проби за двете овце от стадото са положителни за чума по дребни преживни. Ана Петрова заяви, че ще продължи да си търси правата и ще иска обезщетение за моралните и материални щети, които понесе заради БАБХ.

 

 

Leave a Comment