Д. Танева: Зеленчукопроизводителите ще изберат дали да получат 65 лв./дка или 65 лв. на 1000 лв. доход

Производителите на плодове ще получат по 50 лв./дка, на говеда 53 лв., на кози/овче 10 лв., на пчелни семества 5 лв.

пипер в оранжерията в ЦалапицаБраншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат подпомогнати за загубите, претърпени заради пандемията, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Градинарите, които отглеждат зеленчуци на открито, ще са пред избора дали да получат по 65 лв./дка или по 65 лв. на 1000 лева доход (6,5%), съобщи БНР.

Изборът обаче няма да е индивидуален, а на браншовите организации от сектор зеленчукопроизводство.

Средствата както за плодове и зеленчуци, така и за животни, рози, грозде са от мярката Ковид-19, която ще е с общ бюджет от около 100 млн. лв.

Останалите сектори ще бъдат подпомагани по следния начин: 

Производителите на плодове ще получат 50 лв. на декар; на рози 90 лв. на декар; на грозде 30 лв. и на оранжерийни зеленчуци  540 лв. на декар.

Подпомагането на животновъдите: 53 лв. на глава животно за говеда; 63 лв. за биволи; 10 лв. за овце и кози; 1 лв. за свине. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка, 5 лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.

Leave a Comment