Чешкият премиер Бабиш, получил стотици млн. евро агросубсидии, гневен на ЕП

Андрей Бабиш Снимка на Дойче веле

Андрей Бабиш
Снимка на Дойче веле

Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини Европейския парламент (ЕП) в „намеса“ след  приетата в петък резолюция. С нея евродепутатите призовават Европейската комисия да възобнови разследването на премиера милиардер, който е получил субсидии за стотици милиони евро чрез агрохимическия си холдинг Agrofert. В резолюцията се призовава към политика на нулева толерантност към конфликта на интереси при разпределяне на средства от ЕС, съобщава Euractiv.

Прочети още: Разследването на „Ню Йорк таймс“ за евросубсидиите намеси Орбан, Бабиш и … Миню Стайков

„Недопустимо е една компания в ръцете на един човек да получи три, четири или дори шестстотин милиона евро за седем години“, заяви председателят на комисията CONT Моника Холмайер (ЕНП), която подкрепи предложението за ограничаване на плащанията по ОСП до 100 000 евро на компания.

Бабиш е заподозрян в сблъсък на интереси като собственик на компания за производство на храни, химикали и медии, получаващи субсидии от ЕС, и като политик, който решава къде да се насочат субсидиите.

Бабиш, който е четвъртият най-богат чех, прехвърли Agrofert в доверителни фондове през 2017 г., но данните показват, че той все получава печалби от групата.

Премиерът на Чехия също е изправен срещу полицейски обвинения за измами с ЕС за субсидии, свързани с ферма близо до Прага, която той уж е извадил от Agrofert, за да може да получи субсидия за по-малка компания.

Бабиш заяви, че парламентарната резолюция в петък е вдъхновена от „чешки евродепутати, които правят всичко възможно да навредят на Чехия в Брюксел.“

Той ръководи правителство на малцинството, състоящо се от центристкото популистко движение на АНО и левите социалдемократи, което се опира на мълчалива подкрепа от крайно левите комунисти.

 

Leave a Comment