Коментари: Субсидиите за зеленчуци по новата мярка да са на база 65 лв./1000 лв. доход

При плащане, стъпило на дохода, производителите ще получат минимум два пъти го-голяма подкрепа по мярка „Ковид-19“

Земеделското министерство предложи специално за зеленчуците, отглеждани на открито, подпомагането по новата мярка „Ковид-19“ да е по избор на браншовите организации. Именно те трябва да се произнесат дали производителите предпочитат да получат по 65 лева на декар или по 65 лева на 1000 лева доход. Сектор Зеленчукопроизводство получи възможноста за избор заради предложението на фермера Красимир Кумчев, което бе подкрепено от премиера Бойко Борисов на 30 април.

Час преди полунощ в петък, 19 юни, земеделският министър Десислава Танева публикува във фейсбук профила си предложението за разпределяне на 100-те милиона лева, които министерството ще изплати тази година по новата извънредна мярка към стопаните на животни, в това число и пчели, плодове, зеленчуци и рози. Сумата представлява 2% от бюджета на Програмата за селските райони (ПРСР).

За коментар по предложението Агро Пловдив потърси две браншовите организации в зеленчукопроизводството – Асоциация Български пипер и Националния съюз на градинарите в България.

Георги Василев

Георги Василев

Асоциация Български пипер, Георги Василев, организационен секретар:

Асоциация Български пипер е единствената браншова организация, която представлява достатъчно широко сектора на зеленчукопроизводството. 40% от нашите членове отглеждат различни зеленчуци, 60% – пипер. И затова се питам кои други браншови организации ще се произнесат по въпроса, след като техните членове, които се занимават със зеленчуци, отглеждат върху 0, … и нещо зеленчуци от всички площи с тези култури в страната.

Не сме се събирали в асоциацията, за да обсъждаме предложението на министър Танева, защото официално не сме го получили. По принцип обаче нашето мнение е ясно – ние подкрепяме плащането на база доход. Този начин на подпомагане е в полза на обществото, но също така и в наша полза. Защо е по-добре да полушиш 65 лева субсидии на 1000 лева доход вместо 65 лева на декар? Сметката е лесна. От един декар пипер се добива средно 4 тона продукция. Ако средната цена за килограм пипер е 0,50 лв., доходът на пиперопроизводителят от декар ще е 2000 лева, а субсидията – 130 лева.

Сметките при производителите на зеле е още по-изгодна. Ако от декар се прибират 12 тона зеле на цена 0,40 лв./кг, то доходът от декар ще е 4800 лева. В този случай субсидията по мярка „Ковид-19“ ще е 312 лева от декар.

Големият проблем на министерството ще е как то да изчисли каква сума да задели за зеленчукопроизводителите? Защото доходите на фермерите, които се занимават със зеленчуци, ще стане ясна в края на годината, когато се прибере реколтата и от най-късните култури. Какво ще стане, ако министерството задели по-малко средства?

Национален съюз на градинарите в

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

България, Мариана Милтенова, председател:

Не сме получили съобщение от земеделското министерство за ставките при разпределянето на средствата от мярката „Ковид-19“. Прочетох в електронните медии за тях и не разбрах това предложение ли е или е сведено за информация решение.

Тепърва нашата организация ще обсъди въпроса, но ние от много време имаме ясно становище по въпроса. Членовете ни са производители „на светло“, затова мога да кажа с голям процент сигурност, че НСГБ ще избере варианта плащане на база доход. Ние издаваме фактури, плащаме ДДС и данък печалба, затова позицията ни може да се предвиди.

Leave a Comment