Новата мярка „Кризисно съхранение на вино“ се прилага минимум за месец

неръждаеми съдове за вино на ТМ ИноксОт днес, 23 юни, новата мярка „Кризисно съхранение на вино“ вече е вписана в Наредба 6/2018 г. за финансиране по Националната програма за подпомагане на лозаровинарския сектор (2019-2023 г.). Промените в наредбата са публикувани в днешния брой №56 на „ДВ“ и влизат в сила от днес.

Кризисното съхранение на вино представлява временното оттегляне от пазара и съхранението на вино в складове или собствени помещения за съхранение във винарските предприятия. Мярката се прилага за произведени в страната вина, които не могат да се реализират на пазара. Тя не се прилага за плодови вина.

Право да кандидатстват за финансова помощ по мярката „Кризисно съхранение на вино“ имат винарски предприятия, организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде, признати по Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители.

Кандидатите трябва да са винопроизводители, вписани в лозарския регистър, да нямат задължения към ДФЗ, да не са обявени в несъстоятелност или да са в процедура по несъстоятелност и ликвидация, да нямат задължения и към държавата.

Финансовата помощ се предоставя за складирана партида вино, а минималният период за складиране е 1 месец. Максималният размер на финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи за дейността.

За да стартира мярката, изпълнителният директор на ДФЗ трябва да определи със заповед периода за прием и бюджета, както и да утвърди образците на документи за кандидатстване.

В наредбата се изменят и някои други текстове извън новата мярка „Кризисно съхранение на вино“. Например по мярката „Събиране на реколтата на зелено“ условието пред бенефициента да поддържа земята в добро земеделско и екологично състояние в срок до края на петата финансова година, следваща годината на окончателно изплащане на финансовата помощ се заменят с „през целия едногодишен период считано от 1 януари на годината след календарната година, в която е предоставено плащане по мярката“.

Leave a Comment