Д. Танева за дарените храни на ОАЕ: Беше по волята на български фирми

veliko-narodno-sabranieСкандалът с дарените на Обединените Арабски емирства (ОАЕ) 32 тона храни – млечни и месни продукти, срещу които България получи през април 2020 г. 15 тона медицински консумативи и фурми, бе припомнен с отговора на земеделския министър Десислава Танева, публикуван на сайта на Народното събрание.

На 12 юни депутатът от БСП Георги Гьоков пита писмено министър Танева какво е участието на Министерството на земеделието, храните и горите в „сделката“ с ОАЕ.

Припомняме, че в така наречената сделка фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски – „Интертръст“ и фирма „Градус“ на фамилията Ангелови, изпратиха храни на емирството, в замяна на което то ни върна 3 тона медицински консумативи и огромно количество фурми. Доставката на фурми бе разкрита от разследващия сайт „Биволъ“. Млечните продукти са били предоставени от производителя „Лакрима“, който се свързва с името на Пеевски.

Депутатът Гьоков счита, че след като земеделското министерство е организирало доставката на храна към ОАЕ, не става въпрос за частна „сделка“.

В отговор министър Танева посочва, че: „Извършеното дарение на 32 тона храни на Обединените арабски емирства е по волята на български фирми. В МЗХГ е постъпило писмо от тези фирми, извършили дарението, в което е описано тяхното намерение да предоставят хранителни продукти (месо и млечни продукти) от български производители на Обединените арабски емирства. МЗХГ няма информация за получените в замяна продукти от ОАЕ.“

Leave a Comment