Фермерският фестивал на „Биоселена“ става постоянен в „Младост 1А“

Фермерски фестивалСлед четири успешни издания Фермерският фестивал „Произведено във фермата“  на паркинга при Билла в Младост 1 А става постоянен:  всяка събота от 10 до 18 часа.

Тази събота производителите ще привлекат вниманието с току-що откъснати череши, боровинки, касис, първите малини! Тези летни плодове, някои от които биологично произведени, ще бъдат акцента на Фестивала на 27 юни. В събота на пазара ще се демонстрира и преработката им. Ненадмината майсторка на сладка и сокове Денка Георгиева от с. Исперихово, Пазарджишко ще покаже как се прави сладко по изпитани домашни рецепти, които ще сподели с потребителите. Ще има и дегустации.

Партньорството между BILLA България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони. Фондацията и веригата обединиха усилията си за пряко предлагане на български храни на малки български семейни ферми и производители.

Много сме щастливи, че BILLA България ни подадоха ръка, за да организираме втори Фермерски фестивал „Произведено във фермата“ в София! Първите четири събития бяха успешни и се надяваме, че заедно ще успеем да направим това съботно събитие популярно за жителите на Младост“, споделя управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов. „Някои от участниците във фермерския ни пазар вече преговарят за влизане в някои от магазините на веригата. Повечето ни производители са малки и по ред причини това е невъзможно. Затова и продължаваме да развиваме фермерските пазари –добра възможност за тях, както и за потребителите да имат достъп до качествени фермерски и занаятчийски храни!“

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, сред които и единственото българско био телешко, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, различни печива и сладкиши без захар и животински мазнини, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, включително и екзотичния шафран, отгледан в Родопите, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични.

В предстоящите издания на Фестивала ще бъдат организирани специални демонтстрации, готвения и дегустации.

Организаторите обръщат специално внимание на хигиенните мерки заради пандемията.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНАизвестна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители. Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните.

Leave a Comment