Емил Пелтеков: С продуктите на ЕКОДАРПОЛ възстановяваме хранителната пирамида в почвата

Емил Пелтеков

Емил Пелтеков

Зърнопроизводителят от Пловдив, Емил Пелтеков, е популярен сред колегите си с прецизността на решенията, които взима, управлявайки стопанството си в община Съединение. От 5 години частично и от две – върху всички площи, той прилага No-till технология при отглеждане на житни, маслодайни и бобови култури. Целта му е лека-полека да възстанови почвеното плодородие, като върне многообразието на микроорганизми. Част от продуктите, които използва вече две години и възнамерява да прилага и занапред, са на полския производител ЕКОДАРПОЛ, представени у нас от ЕКОДАРПОЛ БОЛКАНС. Към многообразния състав на продуктите и техните уникални свойства, зърнопроизводителят добавя малко и от своята собствена „магия“, за да увеличи допълнително ефекта им в посоката, която желае.

Ето какво разказа Емил Пелтеков:

„Използваме два продукта на ЕКОДАРПОЛ – Хумус Актив Грейнс (Humus Active Grains) и Хумус Актив (Humus Active). И двата са представени като почвени подобрители.

От ЕКОДАРПОЛ препоръчват Хумус Актив Грейнс да се ползва за преработка на растителните остатъци и подобряване на почвеното плодородие, а Хумус Актив – вегетативно при зърнено житни култури.

Но аз ги прилагам по алтернативен начин.

Хумус Актив Грейнс – богатство от микроорганизми, които хранят корена

Преди време завърших курс в САЩ за микропочвена биология, тъй като считам за много важно да знам какво имам в почвата. Целта ми е да възстановя хранителната пирамида в нея. Искам да добавя микроорганизми, които са положителни за посевите. Полагам Хумус Актив Грейнс в областта на корените – ризосферата. Тя е на не по-голямо разстояние от милиметър около корена.

По принцип растението може да извлича много малко хранителни вещества от почвата. То само за себе си не може да съществува, защото хранителните вещества в готова за използване форма, са много малко. Именно симбиозата между растенията и микробиологията, която е в ризосферата, създава добрите резултати. Растението вследствие на фотосинтезата произвежда захари, голяма част от които сваля долу в корените си. В почвата корените изпускат така наречените ексудати. Те представляват различна концентрация на захари, протеини и други, с които се хранят определен тип микроорганизми. Така коренът позволява да се развият тези полезни микроорганизми – бактерии и гъби. Те от своя страна предоставят на корена определени елементи като калций, цинк или друго, от което има нужда.

Рецептата на успеха

В общи линии системата работи по този начин: коренът пуска определена рецепта ексудати, които се харесват на определен тип бактерии или гъби, или други микроорганизми. Те от своя страна, хранейки се с тези захари, се размножават и по естествен начин извличат от минералния състав на почвата този тип хранителни вещества, които са нужни на растението. Фактически растението храни тях, а те произвеждат нещо, с което се храни растението. Това се случва изключително бързо в цялата коренова система. И тъй като почвата не е с еднороден състав, растенията на различните места се хранят с различни елементи. Съставът на ексудатите също е различен.

ЕКОДАРПОЛ – продукти с максимално разнообразен състав

11-6-2020 Ekoparpol D1Аз добавям микроорганизми в областта на корена, които искам да са максимално разнообразни. Това, което видях през микроскопа като съдържание на микроорганизми в продуктите на ЕКОДАРПОЛ, ми хареса. В тях има голямо богатство на живот. Другото, което има в тези продукти, са готовите аминокиселини, които са произведени и добавени в тях, и директно се усвояват. Те хранят и самите микроорганизми, и растението.

Ние не пръскаме върху растенията и сламата продуктите, а използваме алтернативен метод за прилагането им. Вкарваме микроорганизмите с нашите приспособени за целта сеялки директно под повърхността на земята. Впръскваме ги директно върху семената. Тоест, наливаме продукта, за да може да размножим около семето популацията микроорганизми. Искаме в момента, в който тръгне коренът, да се създаде симбиозата.

По принцип в почвата всичко е взаимоизгодно. Растения и микроорганизми се хранят едни други, за да съществуват.

ЕКОДАРПОЛ препоръчват Хумус Актив Грейнс за по-бързото разграждане на растителните остатъци, защото този продукт е наистина много богат на микроорганизми. Ние обаче не го прилагаме по този начин, защото искаме тези растителни части да останат (характерно за No-till технологията – б.а.). Затова впръскваме продукта директно в почвата, за да може да постигнем по-голям ефект с по-малка концентрация.

Хумус Актив – пази растенията и влагата в тях

Хумус Актив пък прилагаме върху самото растение. По този начин отново създаваме симбиоза, защото растенията имат микроорганизми и по листата. По този начин  пазим посевите. Забелязали сме, че те стават много по-устойчиви, особено в суша, когато сме третирали с Хумус Актив. И при втори култури сме го ползвали и сме отчитали добри резултати.

Защо ЕКОДАРПОЛ?

В общи линии, продукти и на други фирми, работят на същия принцип. Разликата е в богатството на микроорганизми в различните продукти. Ние видяхме по-голямо разнообразие при тези на ЕКОДАРПОЛ и затова ги ползваме. И ще продължим с тях.“

 

Leave a Comment