Германия е против обвързаната подкрепа, не одобрява дори 10+2% за ОСП 2021-2027 г.

Обвързаната подкрепа в България доказа значението си по време на пандемията. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на видео среща с държавния секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието Беате Каш. Тя подчерта, че тази помощ е изключителна важна за страната ни, тъй като чрез нея се подпомагат основните сектори, а именно „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“. Кръстева уточни, че в обвързаната подкрепа са заети близо 40 % от работниците в България. „Считаме, че трябва да се прояви по-голяма амбиция за приемане на по-високи нива за нея“, каза зам.-министърът, цитирана от пресцентъра на МЗХГ.

В отговор Беате Каш заяви, че и други страни-членки на ЕК настояват за по-високи нива на обвързаната подкрепа в следващия програмен период. „За нас тази тема е едно изключително предизвикателство, защото Германия е резервирана дори спрямо предложението на ЕК за 10 +2 % обвързана подкрепа. За да се постигне някакъв резултат ще трябва и двете страни да направим стъпка към средата“, допълни държавният секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието.

Двете обсъдиха важните теми за сектор „Земеделие“, които ще бъдат на дневен ред по време на германското председателство на Съвета на ЕС, а именно бъдещата Обща селскостопанска политика и Многогодишната финансова рамка.

Leave a Comment