Новата мярка „Ковид-19“: Пременил се Илия, огледал се – пак в тия

Десислава Танева, фермерски пазар в БургасВчера браншовиците се изказаха по мярката „Ковид-19“, за да се спази протокола. Накрая, както е обичайно, земеделското министерство наложи това, което предварително бе решило. Цялата тази загуба на време бе, за да може пресцентърът на МЗХГ да напише под диктовка и в унисон с протокола: „Земеделската общност се събра …, обсъди … и реши …“ Истината е, че „земеделската общност“ решава предимно, когато протестира.

Решението за разпределяне на 100-те милиона лева по новата извънредна мярка беше ключово най-вече за зеленчукопроизводителите. Само за тях можеше да има алтернатива – дали да получат 65 лв. на декар или 6,5 % от доходите/приходите. Но и това предложение министерството го размаза на филия, като постави таван при плащането на доход – не повече от 65 лева на декар. Луд ще е този, който избере да получи субсидии на база доход, най-малкото за това, че преводът на парите ще стане чак по Петровден догодина. И в крайна сметка ще загуби време без да получи повече. Докато плащането на декар ще е през октомври 2020 г.

„Участниците в срещата се обединиха около прилагането на първия вариант (плащане на декар – б.р.), като по-целесъобразен“, пише в прессъобщението. Всъщност, кои са се обединили?

От Съюза на градинарите са поискали да се плаща на доход, но вероятно са взели това решение преди да се запознаят с „леката“ корекция – до 65 лв./дка при подоходно плащане. „Онзи същият“ Георги Василев от Асоциация „Български пипер“, който вкара министър Танева в обяснителен режим преди две седмици, въобще не е знаел, че министерството организира „обсъждане“ на плащанията по новата мярка. А тази асоциация е с най-многобройна членска маса от зеленчукопроизводители. Принципно и Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите бе изразил подкрепа за субсидиране на база доход – едно, защото така е по-справедливо, и второ, защото така наречените чертожниците щяха драстично да обеднеят.

Авторът на идеята за подоходното подпомагане – пловдивският фермер Красимир Кумчев, бе потресен, когато разбра, че таванът ще е 65 лева на декар, без значение какви доходи си имал. „В това няма никакъв смисъл!“, възкликна силно разочарован той. За съжаление и Кумчев, и десетки зеленчукопроизводители, бяха вкарани в продължение на близо два месеца в илюзията, че ще се изпробва нов модел на подпомагане, при който фактурите ще са истински, стопанствата ще са наистина засадени със зеленчуци, и накрая като отплата за коректното поведение, и субсидиите ще са истински за истинските производители. Но по нашите географски ширини истината е глухарче. Докоснеш ли го – изчезва.

И така, зеленчукопроизводителите ще получат подпомагане на декар. Могат да продължат да издават фактури за домати с цена 20 стотинки, череши за 30 и т.н. На практика повече средства по мярката ще получат тези, които имат повече декари, а не онези, които са отгледали и продали екстра продукция. Тоест, „Пременил се Илия, огледал се – пак в тия“.

Но след като „земеделската общност“ така е решила, какво да прави министерството? Козирува и изпълнява.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment