Социалният министър на Германия се застъпва за чуждите работници в кланици

Кланица Тьонис, ГерманияПоради неравностойното третиране на чуждестранните работници в индустрията за клане на животни, еврокомисарят по труда и социалното осигуряване Никола Шмит заплашва да наложи повече правосъдие с помощта на директива или, ако е необходимо, да продължи процедурите при нарушения.

Коментарите започнаха на фона да установевените случаи зараза в най-голямата германска кланица – Тьонис, в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

За списание „Шпигел“ Шмит заявява, че сезонните работници в ЕС трябва да се третират наравно с всички останали работници. Съгласно Директивата на ЕС за командировани работници, за една и съща работа се прилагат равни заплати.

Проблемът обаче е, че засегнатите работници често не попадат в директивата за командироване в ЕС, тъй като са наети от местна (под) компания, а не от чуждестранна. За Шмит това е съмнителна процедура, поради което Европейската комисия планира на представи насоки за изясняване на ситуацията за страните-членки в тази област. Ако практиката продължи да заобикаля социалните стандарти на ЕС, „тогава ще трябва да проверим дали можем да предприемем действия, ако е необходимо, с директива“, казва германският социален министър пред Der Spiegel. Тогава ще трябва да бъде транспонирано в националното законодателство в държавите-членки.

Според Федералната агенция по заетостта в края на септември 2019 г. в индустрията за клане и преработка на месо са работили около 22 400 румънци, 8 300 поляци, 3 300 унгарци и 2500 българи. Средно те печелят няколкостотин евро по-малко на месец от приблизително 84 500 служители на пълен работен ден в Германия.

Междувременно, разговор в областта на животновъдството и месната промишленост се провежда днес с участието на федералния министър на земеделието Юлия Кльокнер. Освен асоциацията на фермерите присъстват и представители на месната и хранително-вкусовата промишленост, търговията, Федералната служба за картели, ветеринарни лекари и групи за защита на потребителите, министърът на земеделието на Северен Рейн-Вестфалия Урсула Хайнен-Есер и ръководителят на отдела в Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст.

Според Spiegel всички са съгласни, че са поставени в риск по-добрите условия в  кланиците, както и по-високите цени в супермаркета. Кльокнер говори за преобразуване на животновъдството в Германия. Необходимо е повече хуманно отношение към животните, по-добри цени и справедливи условия на труд.

Leave a Comment