Д. Танева: 390 зеленчукопроизводители от Хасковско са злоупотребили през 2019 г.

Десислава Танева390 зеленчукопроизводители от област Хасково са останали без оторизирана субсидия през 2019 г., когато Министерството на земеделието храните и горите извърши по-мащабни проверки в сектора на зеленчуците. Площите, върху които те са обявили производство на зеленчуци, са 906 хектара, които представляват 14% от площите с плодове и зеленчуци в областта. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на днешния парламентарен контрол. От тези 390 производители, 253 отново са заявили отглеждане на зеленчуци през 2020 г.

Общо за областта 1702 бенефициери са декларирали миналата година площи по 7 схеми от обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци. Те са обявили общо 6314 хактара, от които след проверките на ДФ „Земеделие“ допустимо за подпомагане е било производството върху 5408 хектара.

Наказанието за злоупотребилите бенефициенти е неизплащане на субсидиите за 2019 г. Според размера на установената недопустима площ спрямо общо заявената на всеки от нарушителите има различни по вид санкции, като най-тежката е в идните 3 години субсидията по обвързаното подпомагане да се удържа от МЗХГ, уточни Десислава Танева.

Аграрният министър посочи още, че тази година обявените в страната площи със зеленчуци ще се проверят на 100%, а тези с плодове – на 50%.

 

Leave a Comment