Градушки с размер по-голям от юмрук опустошават земеделието в Кения

В централната част на Кения градушката с размерите на камъни може да опустоши ферма за няколко минути. Как да възстановите живота след такава разрушителна градушка?
Размерът на градушките варира от малки пелети до камъни, много по-големи от юмрук. Такива градушки са се появявали само в началото на сезона на дъждовете, казва Джейн Ндеру, фермер в централна Кения, но сега те се случват по всяко време на годината, разказва Би Би Си.
Снимка на Би Би Си

Снимка на Ройтерс

Градушките винаги са били част от живота в Кения, но много фермери са забелязали, че проблемът се влошава. Петър Муню, друг фермер от централна Кения, също отбелязва промени в градушките през 37-те години, които е живял тук. „Градушките не само стават нередовни, но падащите обекти са станали по-големи“, казва той.

Последният дъжд с градушка е ударил в началото на януари 2020 г., оставяйки селото му осеяно с ледени камъни. „Първоначално искахме да знаем кога ще има градушки, за да бъдем подготвени. Но в наши дни е много трудно да се предвиди тяхното пристигане “, казва Муниу. „Това е лошо за земеделските производители като нас, които отглеждат култури на открито.“

По време на добър сезон, когато няма крайни метеорологични условия, парцелът на Muniu от четвърт декар, където отглежда снежен грах, може да даде до 100 кг от зеленчуците при прибиране на реколтата. Но когато удари градушка, растенията или се изкореняват, или зрелите бобчета изглеждат сякаш са болни, казва той. Земеделският стопанин може да използва повредените шушулки като храна за добитък.

Един от належащите въпроси е дали тези градушки са свързани с изменението на климата. Това е сложен въпрос, на който трябва да се отговори, според Али Рамту, старши изпълняващ длъжността директор, отговарящ за метеорологичните служби в Метеорологичния отдел в Кения. Има много фактори, участващи при образуването на градушки, като нивото на влагата, издигаща се в атмосферата в определен район, интензивността на вятърните течения и температурните диапазони.

На друго място, в Холандия, проучванията за моделиране предполагат, че щетите от градушка в земеделието на открито могат да се увеличат с 25-50% до 2050 г. Но докато подобни дългосрочни прогнозни проучвания в Кения са оскъдни, някои промени вече са забелязани, казва Рамту. „Тъй като сезонните модели стават нестабилни … през последното десетилетие се наблюдава увеличение на нередовните градушки поради засиленото затопляне“, казва той.

Джеймс Вангугу от село Мутамаю в централна Кения почти се отказа от земеделието през 2018 г., след като отглежда снежен грах повече от 20 години заради непредвидимите градушки. „Има моменти, в които не прибирам нищо, защото цялата ми реколта е повредена“, казва Вангугу.

 

Leave a Comment